În cadrul unui amplu exerciţiu naţional, joi au fost pornite toate cele 224 de mijloace de alarmare publică, adică sirene, din Bihor.

Potrivit căpitanului Horia Cheregi, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, sirenele verificate de pompieri au funcţionat.

"Noi am avut misiunea de a verifica sirenele din 15 localităţi, în cele 11 localităţi în care avem subunităţi de intervenţie şi în alte patru în care s-au deplasat inspectori din cadrul Inspecţiei de prevenire. Timpul mediu de răspuns a fost de cinci minute din momentul în care noi am transmis mesajul către primării", a declarat Cheregi pentru BIHOREANUL.

La exerciţiu a participat şi Hidroelectrica, societate care are în Bihor, în localităţile din preajma Crişului Repede, 50 de sirene electronice, care sunt acţionează centralizat, de la un singur buton.  "La nici una dintre sirene nu au fost constatate probleme de operativitate", a precizat Cheregi.

În Oradea, sirenele au pornit la ora 10.08. În total, oraşul are 20 sirene care se acţionează centralizat şi alte 16 "manuale", adică pornite fiecare de la propriul buton. Din cele 20 acţionate centralizat, una singură nu a pornit, dar, potrivit lui Cheregi, nu a afectat acuitatea avertizării.

Purtătorul de cuvânt al ISU Crişana a reamintit că sirenele aflate în administrarea primăriilor sunt testate la fiecare control pe care pompierii îl fac în localităţile din Bihor.