La finalul primei ediţii a Zilelor Sfântului Ladislau, manifestaţie dedicată celui considerat întemeietorul Oradiei, organizatorii, adică membrii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania şi ai Asociaţiei Sfântul Ladislau, au decis că ediţia din anul următor trebuie să îi reprezinte şi pe românii din oraş.

"Inspirându-se din discuţiile avute cu cetăţenii de etnie română, organizatorii se gândesc să facă în aşa fel încât, mai mult decât în acest an, şi românii din Oradea să se simtă reprezentanţi la manifestarea dedicată Regelui întemeietor al oraşului", se arată într-un comunicat de bilanţ al organizatorilor.

Aceştia nu exclud nici colaborarea cu Primăria, care, în ultima zi a manifestării, a transmis felicitări pentru organizare. Asta în ciuda faptului că debutul Zilelor Sfântului Ladislau s-a lovit de opoziţia reprezentanţilor municipalităţii.

Potrivit unei adrese remise presei de organizatori, municipalitatea le-a respins cererea de a organiza sărbătoarea în Piaţa Ferdinand, îndemnându-i să găsească un loc care să nu perturbe traficul rutier. Aşa că toate evenimentele în aer liber s-au ţinut în Parcul Bălcescu, soluţie de care PPMT nu se plânge, însă care nu pare viabilă pentru următoarea ediţie, ţinând cont de ambiţia maghiarilor ca evenimentele să capete amploare.

Mulţumindu-le tuturor orădenilor pentru participarea civilizată la evenimente, organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau înaintează şi nişte cifre uriaşe privind numărul participanţilor: 30.000 de orădeni, foşti şi actuali, ar fi mers, în total la cele 27 de acţiuni incluse în programul din weekend.

În final, organizatorii susţin că prima ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau s-a derulat sub directa supraveghere a patronului spiritual al manifestării. Asta pentru că, în timp ce la Borş şi în zona de dealuri a Oradiei a plouat torenţial, manifestările din Parcul Bălcescu s-au ţinut fără umbrele. "De parcă ar fi venit Regele Ladislau şi ar fi alungat norii de pe cerul Oradiei", spun organizatorii.

Vezi cum au debutat evenimentele în articolul "Zilele Sfântului Ladislau au început în sunet de trompetă"