Inspectorul şcolar general Daniel Negrean, totodată preşedintele comisiei judeţene de Bacalaureat, şi inspectorul Florin Nicoară, vicepreşedintele aceleiaşi comisii, au tras concluziile sesiunii de Bacalaureat care se va încheia vineri, odată cu afişarea notelor finale, în urma soluţionării contestaţiilor.

În urma primelor rezultate, rata de promovare a examenului de Bacalaureat în Bihor este de 63,21%, procent cu 9 puncte mai mare decât în sesiunea din vara lui 2012. "Procentul mare situează judeţul Bihor între primele 10 din ţară şi cred că este urmare a unei reţele şcolare flexibile şi bine consolidate", a declarat Negrean, marţi, într-o conferinţă de presă, precizând şi că pentru judeţ este un avantaj că are licee în mediul rural doar în Vadu Crişului, Şuncuiuş şi Bratca.

Chiul... cu folos

Pe de altă parte, şeful IŞJ Bihor a admis că rata mare de promovare se datorează şi absenţilor de la Bacalaureat. Din cei 6.200 de absolvenţi de liceu înscrişi la examen, doar 5.800 s-au şi prezentat. În plus, alţi aproximativ 600 de candidaţi aşteptaţi de IŞJ la Bacalaureat nici măcar nu s-au înscris. Asta înseamnă că judeţul a avut cu aproximativ o mie de candidaţi mai puţini decât numărul celor care au avut dreptul să dea Bacalaureatul.

"Probabil că cei care nu s-au prezentat nu erau bine pregătiţi. Am observat şi că planul de măsuri pe care l-am aplicat (n.r. pentru pregătirea elevilor pentru Bacalaureat) şi simularea i-au determinat pe unii profesori să-i lămurească pe candidaţi să nu participe, că nu sunt bine pregătiţi, şi să se mai pregătească pe perioada vacanţei, astfel încât să obţină un rezultat mai bun", a declarat Negrean. Altfel spus, "chiulangiii" de la Bac au fost îndemnaţi chiar de profesori să prefere să figureze ca "absenţi" în loc de "respinşi". La fel a opinat şi Nicoară, care a precizat că, din discuţiile cu profesorii, gradul de dificultate al subiectelor de la Bacalaureat a fost unul mediu.

"Procentul e unul care ne mulţumeşte şi ne arată că în Bihor avem unităţi de învăţământ în care se face şcoală", a spus Negrean.

Muncă pe măsura banilor

Şeful IŞJ Bihor s-a declarat mulţumit atât de procentul de promovare al elevilor bihoreni, cât şi de felul în care s-a organizat examenul. Astfel, ca şi "puncte tari" ale organizării, Negrean a identificat asigurarea condiţiilor egale de desfăşurare a examenului pentru toţi candidaţii, asigurarea logisticii necesare şi profesionalismul membrilor din centrele de examene. Un punct slab îl reprezintă, însă, profesorii asistenţi care i-au supravegheat pe elevi.

"Prin indiferenţa lor, pot conduce la situaţii nedorite. Sunt profesori care stau şi vorbesc în loc să stea unul în faţa clasei şi unul în spate", a spus Negrean, exemplificând indiferenţa supraveghetorilor cu elevii prinşi în săli de examen cu telefoane mobile ori cu dispozitive handsfree. Pe de altă parte, şeful IŞJ Bihor a mai spus că lipsa de interes a profesorilor poate fi cauzată de sumele mici pe care le primesc: 20 de lei pentru o zi de supraveghere, care începe la 7 dimineaţa şi se încheie la ora 15. În plus, dacă sunt trimişi să supravegheze în afara localităţii de domiciliu, transportul nu le este decontat.

Fără protocol!

Şeful IŞJ Bihor a recunoscut şi că a primit semnale că în unele centre de examen - fără să precizeze care - se încerca să se copieze, aşa că a trimis acolo mai mulţi reprezentanţi ai Inspectoratului.

florin_nicoara_isj_bihor_bacalaureat_oradea_bihoreanul.jpgÎn acelaşi timp, vicepreşedintele comisiei susţine că în centrele din Bihor profesorii n-au avut parte de protocol. "Ce m-a bucurat pe mine: în controalele pe care le-am făcut în centrele de examene nu am găsit săli de protocol. Se pare că intrăm în normalitate cu acest aspect", a spus Nicoară (foto).

Rezultatele finale ale primei sesiuni de Bacalaureat din 2013 vor fi afişate vineri. În total, elevii bihoreni au depus 1.232 de contestaţii, cele mai multe, 547, fiind la limba şi literatura română. Toate contestaţiile vor fi soluţionate la Arad.