Într-un raport pe care l-a întocmit ca membru al comisiei de anchetă formate la nivelul Consiliului Judeţean Bihor în cazul minorei Aurora K., dusă în SUA fără acordul tutorelui ei, consilierul Dacian Foncea arată că fundaţia care o are în grijă, "Emanuel Speranţa României", a înscris-o pe fată la şcoală peste Ocean fără acordul autorităţilor şi că şefii Comisiei pentru Protecţia Copilului, Călin Puia şi Carmen Soltănel, nu au avut vreo vină, chiar dacă şeful CJ Pásztor Sándor le voia "capetele".
În raportul transmis presei marţi seara, Dacian Foncea spune că, de-a lungul timpului, Comisia pentru Protecţia Copilului Bihor, al cărei preşedinte este secretarul judeţului, Carmen Soltănel, iar vicepreşedinte Călin Puia, directorul general al DGASPC Bihor, a dat mai multe avize favorabile pentru deplasarea unor minori în străinătate pentru tratamente sau pentru vacanţă. În acest caz, Comisia a aprobat deplasarea în străinătate a minorei în perioada 1 iunie – 28 august 2017, dar nicidecum înscrierea ei la şcoală.
Foncea mai arată că, în urma cercetărilor, "comisia de anchetă nu a identificat nicio culpă a preşedintelui şi/sau vicepreşedintelui Comisiei pentru Protecţia Copilului, nici în calitatea acestora din cadrul DGASPC Bihor şi nici ca preşedinte al Colegiului Director şi ca director general al DGASPC Bihor".
În schimb, consilierul judeţean al PNL spune că reprezentantul UDMR în comisie, şi anume Keri Hajnal, a arătat "dezinteres" faţă de finalizarea anchetei şi a raportului: "Dezinteresul (…) poate fi înţeles ca o renunţare de exploatare a unei piste care s-a demonstrat ulterior fără interes din partea preşedintelui Consiliului Judeţean. Mai exact, preşedintele CJ Bihor putea avea ca scop posibila culpabilizare şi pedepsirea ulterioară a preşedintelui şi/sau vicepreşedintelui Comisiei pentru Protecţia Copilului". Or, cum informaţiile nu duceau spre o culpă a persoanelor menţionate mai sus, "activitatea comisiei de anchetă a fost tacit stinsă".
În raportul său, Foncea mai subliniază că şeful CJ, Pásztor Sándor, a semnat, la finalul anului 2017, după izbucnirea scandalului, un nou contract de furnizare servicii sociale cu aceeaşi fundaţie "Emanuel Speranţa României" pentru minora Aurora K.
De asemenea, consilierul PNL mai dezvăluie că, tot după izbucnirea scandalului, fundaţia a cerut acordul preşedintelui CJ pentru ca minora să studieze în SUA. Cererea a fost însă refuzată, Pásztor informând fundaţia că există o plângere penală "sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu" legată de călătoria minorei în Statele Unite fără acordul preşedintelui CJ, în calitate de reprezentant legal al minorei.
Cazul nu a fost elucidat nici până acum, Comisia de Anchetă de la nivelul CJ nu a prezentat un raport oficial, iar şefii CJ nu au mai făcut declaraţii pe această temă.
Citește pe aceeași temă:
O orfană minoră din Bihor a ajuns în Statele Unite fără aprobare. Şefii Consiliului Judeţean vor "capul" directorului DGASPC
Minora dusă în Statele Unite fără acordul tutorelui a fost readusă în ţară. Consiliul Judeţean a format o comisie specială de anchetă