Tradiţia de sacrificare a porcului în ziua de Ignat este o practică din vremuri foarte vechi, care dăinuie în datinile românilor. De „Ignat”, mulţi români, mai ales din mediul rural, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun și pentru celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion.

În acest context, zece echipaje, formate din măcelari pricepuţi, îşi vor dovedi măestria în prepararea delicioaselor bucate specifice Crăciului, într-un concurs caritabil ce va fi găzduit sâmbătă, 17 decembrie, de Parcul Primăriei Oşorhei.

Cele cinci sate ale comunei - Oşorhei, Alparea, Fughiu, Cheriu şi Felcheriu - vor fi reprezentate, fiecare, în competiţie. Echipajele vor trebui să prepare trei produse care vor intra în concurs, pentru jurizare: cârnaţi, toroş şi caltaboş, dar „regulamentul” nu le interzice şi pregătirea  altor bunătăți din carne de porc.

Vizitatorii îşi vor putea procura tichete pentru a servi bunătăţile preparate de măcelarii pricepuţi, iar echipa cu cele mai multe tichete strânse va câştiga trofeul „popularităţii”. 

Concursul măcelarilor și al preparatorilor de bucate delicioase va începe la ora 8 dimineața, sâmbătă, dar sărbătoarea va dura toată ziua, fiind întregită de spectacolul artistic susţinut de nume sonore ale folclorului autohton dar şi de cântăreţi de muzică uşoară ce vor interpreta superbele colinde.   

Organizatorii - Consiliul Local Oşorhei, Primăria Oşorhei, în parteneriat cu Fundaţia Pro Progresio Oşorhei - au anunţat că banii strânşi în urma acestui concurs şi o parte din preparate vor fi donate către familiile sărace ale comunei.

Juriul va premia cele mai gustoase preparate cu diplome și premii în obiecte specifice acestei activități în cadrul unei festivităţi ce va avea loc, sâmbătă seara, la Căminul Cultural Oşorhei.   


Programul artistic:

11:00 Cristina Kudor
11:20 George Gligor
11:30 Ştefania Cristea
12:00 Fanfara Bisericii Baptiste Alparea
12:30 Larisa Oneţ
13:00 Ansamblul Bihorul (partea I)
13:40 Zbicii şi Corina Szatmari
14:20 Ansamblul Bihorul (partea II)