Clubul Sportiv Velo Sport Oradea a anunţat marţi că, în perioada 1-2 august, organizează cea de-a cincea ediţie a "celui mai spectaculos concurs de ciclism montan din Bihor", "Cupa Crater XCO Betfia"".

"Competiţia este organizată ca un concurs UCI Class 2 – Men Elite, înscris în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale (www.uci.ch), de rang internaţional, contând direct pentru calificarea cicliştilor la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016! Este pentru prima oară în istoria sportului bihorean când judeţul nostru găzduieşte un concurs de ciclism de anvergură, contând direct pentru calificarea sportivilor la Jocurile Olimpice", arată organizatorii.

Deşi până acum s-au desfăşurat mai multe concursuri de ciclism în judeţ, competiţia din weekend, înscrisă în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale din Elveţia, se ridcă la un nivel fără precedent din punct de vedere al anvergurii.

Vineri va avea loc inspecţia traseului de către delegatul tehnic venit din Croaţia, pentru sâmbătă 1 august sunt programate antrenamentele oficiale, iar competiţia propriu-zisă se va desfăşura duminică, 2 august.

La ora 10 va începe concursul amatorilor, iar de la 12 – competiţia profesioniştilor.

"Startul se va da la ora 10 de lângă Avenul de pe Dealul Şomleului (popular prin denumirea "Crater") din apropierea localităţilor Betfia şi Băile 1 Mai, concurenţii urmând a parcurge mai multe ture de circuit", mai spun organizatorii.

Competiţia de ciclism montan "Cupa Crater XCO Betfia" se organizează după regulamentul de Cross-Country Olimpic (XCO). Disciplina de Cross-Country Olympic (XCO) este una dintre cele 4 discipline olimpice de ciclism şi singura probă olimpică dintre probele de mountainbike. Lungimea traseului este de aproximativ 5 km cu 250 m diferenţă de nivel cumulat pe tur.

Include atât porţiuni de coborâri tehnice, cât şi urcări, pe alocuri cu pante peste 25%. Fiecare concurent va parcurge mai multe ture, în funcţie de categoria din care face parte. Se vor acorda premii constând în bani (conform cerinţelor impuse de UCI), produse, bonuri de cumpărături, cupe şi medalii.