După ce au făcut un studiu pe apa care curge în pârâul Peţa, iar apoi un marş pe biciclete sau role în memoria rezervaţiei nufărului termal, elevii de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi-au dus proiectul "Pro Peţa" în a treia etapă.

Ei s-au întrecut în discursuri, fotografii şi desene pe teme ecologice. Toate le-au expus vineri, în faţa profesorilor şi colegilor din şcoală şi sub un motto elocvent: "Numai când ultimul copac va fi doborât, când ultimul peşte va fi prins şi ultimul râu va fi otrăvit, doar atunci îţi vei da seama că banii nu se pot mânca".

Zecile de lucrări au fost evaluate de un juriu de specialitate: profesoarele Diana Cupşa şi Oana Stănăşel de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Oradea, inginerul Gelu Mănăştureanu de la Compania de Apă, Andrei Togor în calitate de reprezentant al Asociaţiei Aqua Crisius, custodele Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţa, Adrian Gagiu, muzeograf la muzeul Ţării Crişurilor, jurnalistul şi ecologistul Florin Budea şi elevul Dan Mihai Chiş, fotograf de talie naţională din clasa a XII-a B, care de altfel a avut şi o expoziţie personală de fotografie centrată pe durerea declinului acestei rezervaţii, ireversibil, pentru melcul Melanopsis Parreyssi.

"Participanţii la eveniment au fost onoraţi şi de prezenţa doamnei critic de artă Ramona Novicov, care a apreciat sensibilitatea şi modalităţile de expresie artistică ale elevilor expozanţi şi i-a îndemnat să rămână luptătorii perseverenţi ai acestei cauze bune, ocrotind natura începând de la  gesturi mici, cu semnificaţie mare, cum ar fi economisirea apei, până la apărarea temerară a naturii, prin implicare în acţiuni – campanii pro natură", a precizat profesoara Mirela Ardelean, iniţiatoarea proiectului "Pro Peţa". Pe lângă elevii de la Ghibu, la eveniment au participat şi 23 elevi ai şcolii partenere "Floare de Lotus" Sânmartin.

La secţiunea discursuri premianţii au fost elevii Narcisa Dărăban din clasa a XI-a D (premiul I), Ionuţ Tripon din clasa a X-a C (premiul II) şi Andrei Oros din clasa a X-a D (premiul III). La secţiunea creaţie plastică, premiul I l-a luat eleva Bianca Mal, iar la fotografie liceanca Raluca Husaru. Premiile au fost asigurate de echipa de proiect a liceului, dar şi de Asociaţia Aqua Crisius şi de către partenerul acesteia, WWF. ONG-urile le-au dat elevilor cărţi, albume foto, reviste de specialitate, carneţele şi pixuri din materiale reciclate, insigne, stickere şi alte materiale ecologiste.

Evenimentul a avut un final deschis. Toţi participanţii au primit o carte poştală cu imaginea unei eleve care îi întreabă pe adulţii responsabili din jur: "Întregi ecosisteme din România sunt lichidate de lăcomie. Cum lichidezi lăcomia?". Întrebare care a rămas deschisă nu doar profesorilor şi elevilor, ci întregii societăţi româneşti.