Deşi Muzeul oraşului Oradea (MoO) nu are un manager legitim, directoarei Angela Lupşea expirându-i încă din noiembrie mandatul încredinţat de Consiliul Local în 2016, Primăria întârzie să organizeze un concurs, chit că tot consilierii l-au aprobat încă din martie.

Bihorel a aflat că tragerea de timp nu e defel întâmplătoare: Camera Deputaţilor urmează să dezbată, ca for decizional, un proiect de lege pentru modificarea OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor de cultură care, dacă va fi votat, va permite ca şefii acestor instituţii să fie şi "outsideri", adică persoane fără studii în istorie sau artă.

Modificarea legii este importantă pentru Primăria condusă de Ilie Bolojan, pentru că Lupşea, pe care o ţine la şefia MoO în ciuda faptului că-i contestată de muzeografi, este juristă.

Rămâne de văzut însă dacă legea va trece, mai ales că însuşi ministrul Culturii, PNL-istul Bogdan Gheorghiu, nu e de acord cu modificările şi a dat un aviz negativ, taman pe motiv că şefii instituţiilor de cultură trebuie să fie oameni de cultură. Se vede că n-a apucat să vorbească cu Super-Bolo, care l-ar fi lămurit cumva de ce e mai bine cum vrea el...