Bicicleta este un mijloc de transport mai rapid decât maşina, autobuzul sau tramvaiul. A dovedit-o competiţia de luni, când cele patru mijloace de transport s-au întrecut pe un traseu care a început în zona staţiei de tramvai de la Bulevardul Dacia, lângă restaurantul Ziga Zaga, până la Parcul 1 Decembrie, la staţia de lângă Piaţa Emanuil Gojdu.

Biciclist OTL

Concursul a fost organizat de OTL, în cadrul Săptămânii Mobilităţii Europene, un eveniment organizat în mod tradiţional în Uniunea Europeană, care promovează mijloacele de transport nepoluante.

"Acest eveniment este organizat încă din 2016, cu excepţia anului trecut. Până acum, în doi ani a câştigat tramvaiul, iar în alţi doi ani bicicleta", le-a spus jurnaliştilor prezenţi la start, directorul economic al OTL, Romeo Nica (dreapta), care de altfel a şi intrat în competiţie conducând o maşină.

Şi mijlocul de transport pe două roţi a fost condus de un angajat OTL, Cristian Dăscălescu, şofer de autobuz, care merge adesea cu bicicleta la muncă, dar şi prin oraş.

"Doar când plouă aleg să circul cu maşina sau cu un mijloc de transport în comun, în rest, pedalez. Cred că în Oradea e nevoie de mai multe piste de biciclete şi e nevoie ca acestea să fie separate de traficul de maşini, pentru că mulţi nu vor să circule pe ele fiindu-le frică să pedaleze printre maşini", a spus Dăscălescu (stânga).

La ora 12, biciclistul, maşina, autobuzul 17 şi tramvaiul 1R (care circulă prin Bulevardul Decebal) au pornit pe traseu, fiind urmaţi după câteva minute de tramvaiul 1N (care circulă pe la Gara Mare).

10 minute pe 2 roţi 

Primul care a ajuns în Piaţa Emanuil Gojdu a fost biciclistul, care a făcut 10 minute prin oraş.

"Am venit pe malul Crişului, pe lângă Podul cu nuiele. Am făcut 5 kilometri. Recunosc că mi-a fost frică de autobuz, pentru că are mai puţine staţii şi e destul de rapid. Dar uite că am ajuns primul, folosind un mijloc de transport nepoluant şi mai prielnic pentru sănătate", a spus Cristian Dăscălescu.

Pe locul 2 s-a clasat autobuzul, care a parcurs traseul în 11 minute, iar apoi autoturismul condus de directorul economic Romeo Nica, care a condus până în Piaţa Emanuil Gojdu 13 minute.

Cele mai lente au fost tramvaiele. 1R a ajuns în 20 de minute, în timp ce 1N, a ajuns în 34 de minute. "Din păcate 1N a staţionat 8 minute pe strada Primăriei, pentru că o maşină a parcat în gabaritul liniei de tramvai. Aceasta este o problemă frecventă în acea zonă care încetineşte mersul tramvaielor", a spus Renata Oros (foto), controlor al OTL, care a cronometrat mersul tramvaiului. 

"Circulaţi cu bicicleta"

La finish a fost prezent şi directorul OTL, Viorel Pop, care a explicat că principala problemă a lentorii mijloacelor de transport comun în oraş este neprioritizarea lor.

"Concluziile sunt: circulaţi cât mai mult cu bicicleta, dar folosiţi şi mijloacele de transport în comun în Oradea pentru a uşura traficul în oraş. Deşi autobuzul a ieşit pe locul 2, iar tramvaiul abia pe 4, sperăm ca acest lucru să se schimbe odată cu modificările care se vor face în cartierul Nufărul, cât şi pe Bulevardul Magheru. Anii trecuţi a câştigat tramvaiul deoarece am organizat competiţia pe o porţiune unde transportul public e prioritizat, mă refer la cartierul Nufărul până la Parcul 1 Decembrie, iar acum s-a desfăşurat într-o zonă unde autobuzele şi tramvaiele nu sunt prioritizate", a declarat directorul.

Evenimentele din cadrul Săptămânii Mobilităţii Europene vor continua până miercuri. Marţi, între orele 16 şi 19, copiii cu vârste între 8 şi 12 ani vor putea participa, cu bicicletele propii, la un concurs pe două roţi şi instructaj rutier, care va avea loc în Parcul Brătianu.

"La festivitatea de premiere este invitată campioana naţională XC Eliminator şi vice-campioană la Cross Country XCO Bereczki Eszter", a transmis Agenţia pentru Protecţia Mediului, unul dintre organizatori.

Agenda se încheie cu o acţiune de igienizare, pe Crişul Repede. Pe 22 septembrie, între orele 10 şi 14, voluntarii vor curăţa malurile râului, între Podul Carol 1 şi Podul Decebal, cu bărcile deţinute de Apele Române.

Săptămâna Europeană a Mobilităţi este organizată în parteneriat de Primăria Oradea, OTL, APM, ABA Crişuri şi Asociaţia ProBikers.