Aproape 300 de profesori din Bihor, majoritatea dintre ei actuali directori sau directori adjuncţi, au participat vineri la examenul scris din cadrul concursului pentru şefia unităţilor de învăţământ, organizat de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Proba de tip grilă s-a ţinut la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, de la ora 10, iar candidaţii au ajuns în curtea şcolii cu mai bine de o oră înainte, dat fiind că accesul în săli s-a făcut între ora 9 şi 9.30. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, dintre cei 285 de candidaţi înscrişi, 12 au absentat, iar unul a cerut să susţină proba într-o sesiune specială, pentru că este în izolare, fiind infectat cu Covid-19.

„Unde sunt numele?”

Multora dintre ei le-a fost destul de greu să îşi găsească numărul sălii în care au fost repartizaţi, pe tabelele puse anume în curtea şcolii. Asta pentru că, în premieră, candidaţii la concursul pentru conducerea şcolilor au avut dreptul să ceară anonimizarea datelor personale, adică a numelui şi, aşa cum BIHOREANUL a scris, doar 15 dintre cei 285 de candidaţi şi-au dat acordul să le fie afişate numele.

Drept urmare, IŞJ Bihor a repartizat în săli nu nume de persoane, ci coduri, şi a afişat la intrarea în centrul de examen tabelele aferente.

Fiecare candidat a trebuit să-şi ştie codul şi să-l identifice pe tabele, ceea ce pentru mulţi a însemnat minute în şir de căutare. „Unde sunt numele?”, s-a întrebat mirată o candidată care nu îşi găsea repartizarea, după ce ea însăşi a cerut să nu-i fie afişată identitatea...

Pentru că se poate...

BIHOREANUL a vrut să afle de la candidaţii pentru conducerea şcolilor din judeţ de ce anume au ţinut să fie anonimi, dat fiind că funcţia pe care o vor ocupa, dacă vor promova, este una publică, în şcoli de stat, iar salariul pe care îl vor încasa provine din bani publici. Mulţi dintre candidaţi au fugit pur și simplu din faţa jurnaliştilor, refuzând să răspundă întrebărilor.

„Aşa am considerat eu că e mai bine. Nu mi-e teamă, pentru că m-am pregătit. Oricum o să le spun colegilor nota”, a spus directoarea şcolii din Rieni, Corina Florincuţa.

Cel mai longegiv director orădean, Ruben Filimon, de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, este şi el doar un cod în acest concurs. „Am numele anonimizat pentru că era posibil. Ştiu elevii, ştiu toţi, în şcoală le-am spus la toată lumea (sic!) şi o să le spun şi rezultatul”, a promis profesorul.

Alţi profesori pozează în şefi responsabili, dar discreţi. „Am avut motive personale. Oricum elevii şi părinţii de la şcoală ştiu că îmi asum responsabilitatea, întotdeauna mi-am făcut datoria şi mi-am asumat responsabilitatea pentru şcoală”, a spus directoarea adjunctă a Colegiului Tehnic Traian Vuia, care aspiră la un nou mandat.

Iniţial, profesoara şi-a spus şi numele în faţa jurnaliştilor, dar apoi a pretins ca acesta să nu fie folosit pentru că... s-a anonimizat.

„Toată lumea va şti”

Printre cei 270 de candidaţi anonimi s-au numărat, culmea, şi trei foşti inspectori şcolari generali: Nicolae Avram, Alin Novac Iuhas şi Virgil Blage, care a renunţat la şefia IŞJ în vara acestui an.

Toţi trei au spus că şi-au ascuns numele pentru că... s-a putut. „Mi-am anonimizat numele pentru că e un drept de care am beneficiat şi nu mi se pare ceva ieşit din comun, mai ales când peste tot sunt anonimizate”, a declarat Alin Novac Iuhas pentru BIHOREANUL.

Când reporterul i-a subliniat că această decizie a candidaţilor va face ca profesorii, părinţii şi elevii să nu ştie ce rezultate au cei care vor să-i conducă, fostul şef al IŞJ Bihor a spus că este sigur că informaţiile se vor afla neoficial. „Listele vor fi anonime, dar cu siguranţă toată lumea va şti”, a spus Novac Iuhas.

Şi Nicolae Avram şi-a justificat decizia tot prin faptul că a avut acest drept, în timp ce Blage a spus că pur şi simplu... a bifat toate căsuţele de pe cererea de înscriere, fără să fie atent. „O să le spun (n.r. elevilor şi profesorilor), nici nu m-am gândit să ascund rezultatul. Interesul meu este să-l spun. (...) Vă anunţ (n.r. rezultatul), vă promit!”, a declarat Blage.

Virgil Blage

Candidaţi anti-secretizare

BIHOREANUL a vorbit şi cu profesori care au criticat această secretizare. Fireşte, sunt dintre cei 15 care din start nu şi-au ascuns numele.

„Sunt împotriva secretizării şi la elevi. Atunci când îţi asumi succesul, trebuie să îţi asumi şi eşecul. Eu sunt pregătită să-mi asum şi eşecul. Şi pentru elevi trebuie să fim modele. Nu sunt de-acord să nu se vadă că un elev are 4 la simulare, ba să vadă toată lumea, şi să pună mâna să înveţe. Viaţa nu este uşoară, este grea, şi trebuie să-i pregătim pe copii pentru viaţă”, a declarat Rodica Mureşan, director adjunct al Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, aspirantă la un nou mandat.

Cu numele pe faţă candidează şi directoarea aceluiaşi liceu, Antonia Nica. „Nu cred că e o chestiune care trebuie judecată (n.r. decizia anonimizării altor candidaţi). Noi împreună (n.r. alături de directoarea adjunctă) ne-am făcut înscrierea şi am decis că aşa vom face”, a spus Nica.

Directorul Colegiului Naţional Onisifor Ghibu, Iulius Timar, a spus că nu şi-a anonimizat numele pentru că nu are nimic de ascuns. „Nu cred că trebuia să se dea posibilitatea să fie aşa ceva, cred că metodologia trebuia să pună problema să nu se anonimizeze, aşa cum la definitivat şi la titularizare nu se anonimizează. De ce directorul se poate anonimiza şi un profesor care acum intră în sistem nu se poate? Oare este egalitate de şanse, cum spune Legea Educaţiei?”, a declarat Timar, precizând că se bazează pe jurnalişti, ca să afle ce rezultate vor fi la concurs.

După ce vor afla rezultatele la proba scrisă, candidaţii se vor putea înscrie la proba de interviu, în unităţile de învăţământ în care speră să fie şefi.

Vezi cum au reacţionat candidaţii la şefia şcolilor în faţa jurnaliştilor:


(video: Paul Lelea)