A 13-a ediție a Campionatului Internațional de Triatlon pe distanță lungă, cunoscut și ca AROBS X-Man, are loc sâmbătă în Bihor, iar peste 200 de sportivi din 10 țări participă la competiție. Lor li se adaugă alți peste o sută care s-au înscris la alte probe din concurs, precum cea de cros, de maraton ori de alergare pe distanță olimpică.

Fără dubiu, cel mai greu le este sportivilor care, la ora 7 dimineața, au sărit în apa rece din barajul Fughiu, ca să înoate 3.800 de metri, apoi au pornit pe un traseu de ciclism de 180 km care străbate satele Fughiu, Ineu și Botean, unde traficul rutier este închis din acest motiv, ca să încheie în alergare, pe o distanță de 42 de km, spre Oradea și pe o buclă închisă pe mai multe străzi din centru.

Acestea sunt distanțele Full Iron Man, la care s-au înscris 87 de sportivi, în timp ce alți 150 s-au înscris la distanța semi-lungă, cu 1,9 km la înot, 93 km la ciclism şi şi 21,5 km la alergare. În plus, concursul mai are și proba de distanță olimpică (cu 1,5 km la înot, 40,8 km la ciclism şi 11,8 km la alergare) și o probă pe echipe, care s-au înscris fie la distanță lungă, fie la scurtă, și au câte un membru pentru fiecare probă.

Concursul a început la ora 7 dimineața pentru sportivii de la Full Iron Man, când au intrat în apa din lacul de la Fughiu care avea doar 19 grade, majoritatea îmbrăcați cu costume întregi de neopren, dar unii, mai temerari, cu costume fără mâneci.

După 58 de minute, primul sportiv care a ieșit din apă, după ce a înotat 3,8 km, a fost Vladislav Munteanu, un sportiv născut în 1996 în Republica Moldova și care anul trecut a fost vicecampion la concursul din Bihor.

Printre cei 87 de sportivi de la distanța lungă se numără și 7 femei, iar 11 doamne și domnișoare participă la distanța semi-lungă.

De asemenea, de remarcat este că participă la concurs și un sportiv paralimpic, un sârb cu deficiențe de vedere, dar care nu se lasă doborât de handicapul său. Milan Petrovic a optat pentru traseul cel mai lung și, după ce a înotat, a început să pedaleze pe o bicicletă în tandem, unde locul din față este ocupat de un pilot care vede bine și, astfel, poate conduce bița pe traseul adecvat.

Potrivit organizatorilor din clubul local X-Terra Sport Bihor, care îi are ca parteneri pe Federaţia Română de Triatlon şi APTOR, numărul sportivilor din străinătate este unul record la această ediție: 80 din 10 ţări, cei mai mulţi, 30, fiind din Ungaria.

Urmărește transmisiunea live a concursului:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!