Sentinţă dură pentru fostul primar liberal al Beiuşului. Adrian Domocoş a fost condamnat, joi, la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul privind afaceri imobiliare cu Episcopia Greco-Catolică, în vreme ce mai mulţi funcţionari au primit pedepse cu suspendare, iar episcopul Virgil Bercea a fost achitat.

Verdictul ar fi fost de două ori mai greu pentru fostul edil, dacă acesta nu ar fi denunţat procurorilor informaţii care au inculpat VIP-uri din sistemul judiciar.

Ochiul dracului

Hotărârea a fost dată în dosarul în care fostul primar a fost acuzat că s-a folosit de funcţie ca să obţină pentru firma Alge Dom Com, pe care o conduce prin intermediul mamei sale, Raveica Pop, un spaţiu de la Episcopia Greco-Catolică, pe o chirie simbolică, în schimbul favorizării bisericii. Potrivit DNA, în 2011, Domocoş a cerut şi primit în concesiune pentru 29 de ani o clădire de la protopopul greco-catolic din Beiuş, Ioan Mada. În vreme ce firma achita Episcopiei o chirie de doar 3.000 de lei pe an, urma să câştige de zeci de ori mai mult subînchiriind spaţiul unei sucursale bancare pentru 2.000 euro lunar. Atât doar că afacerea cu banca nu s-a mai concretizat, căci au intrat pe fir procurorii...

Până ca povestea să fie descoperită, însă, Domocoş ar fi favorizat Episcopia şi prin alte manevre. De pildă prin faptul că a "iertat-o" de plata taxelor şi impozitelor pe cele 51 de spaţii comerciale pentru care lua chirie, însă nu le declarase ca atare Primăriei, dar şi pentru că nu a sancţionat biserica pentru neîngrijirea faţadelor. În prima fază, cercetările l-au vizat pe administratorul Episcopiei, Ovidiu Constantin, dar apoi s-au extins şi la contabila şefă Stela Iambor şi chiar la episcopul Virgil Bercea, anchetatorii considerând că primii doi au acţionat cu acceptul celui din urmă.

Bercea, achitat

Cei trei au fost achitaţi, însă, de toate acuzaţiile, care mergeau de la dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, până la fals în declaraţii şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul. Tot achitare a primit şi Daniela Petruţ, fostul auditor al Primăriei, pentru mărturie mincinoasă.

Instanţa a mai dispus şi pedepse cu suspendarea sub supraveghere a executării pentru arhitectul George Bunea (5 luni de închisoare pentru fals în declaraţii), Florin Morgovan şi Doina Blaga, foşti inspectori ai Biroului Impozite şi Taxe (2 ani şi 8 luni pentru abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul), Viorel Mateaş, secretarul Consiliului Local (1 an şi 8 luni pentru fals intelectual şi instigare la fals intelectual) şi Ioan Uşvat, referent de la Biroul Arhitectului Şef (1 an pentru fals intelectual).

În plus, judecătorii au respins ca nefondată acţiunea civilă a Consiliului Local Beiuş, constatând că Episcopia "a achitat în întregime prejudiciul în cuantum de 260.290 lei".

Turnătorii cu efect

Pe Domocoş, Curtea l-a achitat pentru o faptă de luare de mită şi două de abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul. L-a condamnat, în schimb, pentru o altă luare de mită, două fapte de abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, fals intelectual, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de primar, deţinerea fără drept a unei arme neletale şi deţinerea fără drept a muniţiilor.

Deşi pedeapsa de 7 ani de închisoare poate părea mare, Domocoş a avut parte şi de contopirea pedepsei de 2 ani şi 1 lună, dată cu suspendare în dosarul Top Construct, şi ar fi putut încasa dublu dacă judecătorii n-ar fi aplicat articolul 19 din Legea 682/2002, cel ce favorizează martorul care "denunţă sau facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane". Altfel spus, pedeapsa i-a fost înjumătăţită pentru că a dat DNA informaţii care au dus la inculparea unor VIP-uri ca fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, sau prim-procurorul Parchetului Beiuş, Gligor Sabău.

Pro şi contra

În vreme ce apărătorul Episcopiei, Bogdan Bodea, susţine că soluţia este "legală şi temeinică", confirmând că "din toate probele existente, nu rezultă vreo vinovăţie a episcopului Bercea şi nici a vreunui alt membru al Episcopiei", avocatul edilului, Răzvan Doseanu, o contestă.

"Practic, Domocoş a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a deţinut acasă o armă ruginită cu aer comprimat, a avut câteva cartuşe în plus peste limita legală, şi-ar fi ajutat mama să cumpere anumite produse pentru magazinul de vânătoare şi pescuit, ar fi reparat un acoperiş la un imobil fără a avea toată documentaţia legală", a spus avocatul, sperând ca Înalta Curte să "reanalizeze toate probele din dosar şi să reformeze prezenta hotărâre".

Care va fi verdictul rămâne de văzut. Cert este, însă, că perspectivele nu sunt tocmai roz pentru fostul primar, care mai este judecat, pentru alte infracţiuni de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi conflict de interese, la Tribunalul Bihor, şi în dosarul Unicarm...