Un fost director pentru mediu şi inginerie la divizia din Statele Unite a grupului german Volkswagen, Oliver Schmidt, a fost condamnat în această ţară la 7 ani de închisoare pentru contribuţia la manipularea testelor de poluare a automobilelor diesel.

În plus, Schmidt mai are de plătit şi 400.000 dolari, conform unui acord convenit cu procurorii americani, după ce a admis acuzaţiile de conspiraţie pentru inducerea în eroare a autorităţilor de reglementare şi pentru încălcarea legilor de protecţie a mediului.

Deocamdată, a precizat avocatul lui Schmidt, acesta nu a decis dacă va contesta sau nu pedeapsa. În total, opt actuali şi foşti directori din grupul Volkswagen au fost puşi sub acuzare în scandalul Dieselgate.

Totodată, în urma anchetei, negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului au convenit asupra unui acord care va permite consolidarea legislaţiei europene în privinţa omologării vehiculelor.

Textul va fi supus aprobării PE şi Consiliului Europei la începutul anului 2018. "Scandalul Dieselgate a dezvăluit punctele slabe ale sistemului nostru de reglementare şi de supraveghere a pieţei", a recunoscut comisarul european al Industriei, Elzbieta Bienkowska.