Agenţia Naţională de Integritate a anunţat vineri că fostul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, condamnat recent la închisoare cu executare într-un dosar de şpagă, a fost incompatibil cu funcţia de comisar de mediu timp de doi ani şi jumătate.

"Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Raţiu Gheorghe, comisar în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Regional Cluj, întrucât, în perioada 17 august 2010 - 13 decembrie 2012, a deţinut simultan cu funcţia de comisar şi calitatea de administrator - membru în Consiliul de administraţie în cadrul Regiei Autonome Ocolul Silvic Brătcuţa", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ANI.

Din luna iunie şi până în decembrie 2012, când a fost arestat pentru fapte de corupţie, Raţiu a fost şeful interimar al Gărzii de Mediu Bihor.

Documentul arată că Gheorghe Raţiu a încălcat dispoziţiile art. 94 din Legea nr.161/2003, potrivit căruia "funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate (...) în cadrul regiilor autonome". De asemenea, ANI precizează că, deşi avea această posibilitate, Raţiu nu a depus la dosarul de evaluare niciun punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

"Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului", se mai arată în comunicatul ANI.

Pe 12 decembrie 2012, Gheorghe Raţiu a fost reţinut de procurori şi arestat o zi mai târziu, alături de alţi doi comisari ai Gărzii de Mediu Bihor, după ce au fost prinşi că cereau şpăgi pentru a nu sancţiona firmele găsite cu nereguli în timpul controalelor efectuate.

Infracţiunile reţinute în cazul celor trei au mers de la luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, până la instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.

Pe 19 februarie anul acesta, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Raţiu la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Citeşte despre condamnarea lui Raţiu în articolul: Fostul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, condamnat la închisoare cu executare