Condamnat definitiv, în anul 2008, la zece ani de închisoare, pentru terrorism, în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak, Mohammad Munaf a fost adus, joi, în România. Anunţul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială, care a precizat că irakianul se află în prezent în custodia Poliţiei Române.

Autorităţile române au finalizat demersurile privind aducerea în ţară a acestuia în cursul zilei de joi.

"Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetăţeni români, se află în prezent în custodia Poliţiei Române. Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituţiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Felicit Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi celelalte instituţii din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului, care şi-au adus contribuţia pe dimensiunea externă, pentru ampla operaţiune desfăşurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni şi externi. Efortul autorităţilor române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovaţi în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak, în anul 2005, să îşi ispăşească pedeapsa în România, conform sentinţei judecătoreşti. Reafirm încă o dată sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului", spune preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis, joi, de Administraţia Prezidenţială, citat de Mediafax.

Potrivit agenţiei de ştiri, Mohamad Munaf a fost localizat îm Orientul Mijlociu, în urma unei ample operaţiuni.

"Mohamad Munaf a fost localizat în Orientul Mijlociu şi, în urma unei operaţiuni ample cu parteneri interni şi internaţionali, am reuşit să îl aducem în România pentru a ispăşi pedeapsa cu închisoarea la care a fost condamnat în 2008", a spus Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig.

Conform Agerpres, în 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak.

Completul Curţii de Apel Bucureşti a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf şi plata a câte două milioane de euro ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

Curtea irakiană de Casaţie a anulat sentinţa de condamnare la moarte pronunţată în 2006 de un tribunal irakian împotriva lui Mohammad Munaf. Instanţa irakiană a luat această decizie motivând că din documentele Curţii de primă instanţă nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români, la Bagdad, în 2005.

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie — irakiană şi americană — a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile.

La eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.

La 12 octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad.

Hotărârea tribunalului irakian prin care Munaf a fost condamnat la moarte a ajuns şi la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a încercat, în noiembrie şi decembrie 2006, să-l audieze pe Munaf printr-un sistem video, însă procedura nu a reuşit.