Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP) Bihor, Eugen Tomac, a venit marţi la Oradea pentru a lansa oficial candidaţii formaţiunii pentru şefia Consiliului Judeţean Bihor şi a Primăriei Oradea. Soluţiile alese de PMP par a fi, însă, unele improvizate.

Scoşi din pălărie

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor va candida fostul jurnalist Daniel Meze, care nu a mai ocupat nicio funcţie publică şi care a fost exclus, în 2014, din partid după ce a cedat o parte din locurile PMP în secţiile de votare către alianţa PSD-UNPR-PC, la alegerile prezidenţiale. De curând, acesta a fost numit preşedinte al PMP Bihor, după ce, în ultimul an, Attila Marton şi Alin Puşcău s-au retras pe rând din această funcţie.

La Primăria Oradea, în schimb, aşa cum era de aşteptat, oamenii lui Băsescu vor merge pe mâna lui Horea Vuşcan, care întâi a candidat ca independent la Consiliul Local, apoi a trecut pe la mai multe partide ecologiste, iar în 2012, la alegerile locale, reprezentând Partidul Uniunea Ecologistă din România, a obţinut doar 992 de voturi candidând pentru funcţia de primar.

În schimb, Eugen Tomac a susţinut că nu este vorba de improvizaţie în alegerea candidaţilor, adăugând că "mizăm pe această echipă". "Vă asigur că la Bihor, Mişcarea Populară va avea un scor mai bun decât stânga. Avem acest obiectiv şi ne vom bate pentru el. În Oradea sunt mulţi oameni care cred în continuare în preşedintele Traian Băsescu. Eu sunt sigur că dacă domnul preşedinte ar fi avut buletin de Oradea, l-ar fi votat pe 5 iunie pe Horea. Avem ambiţii şi obiective îndrăzneţe şi ne vom lupta pentru ele", a spus Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă care s-a ţinut în noul sediu al PMP Bihor, situat pe strada Mircea Emilian Chitul.

Vuşcan, pe profilul PMP

Întrebat de BIHOREANUL ce îl recomandă pe Horea Vuşcan să fie candidatul PMP Bihor la Primăria Oradea, având în vedere scorurile extrem de mici obţinute până acum precum şi imaginea publică a acestuia, având în vedere că, în 2002, a fost condamnat pentru ucidere din culpă, Eugen Tomac a spus că acesta "corespunde profilului nostru de candidat".

"Decizia este una asumată. Ştim exact încercările pe care le-a avut domnul Vuşcan în 2008 şi 2012, dar corespunde profilului nostru de candidat, curajos şi dinamic, un om care vrea să facă ceva pentru comunitate, nu vine în politică pentru a avea mize personale, ci vrea să ofere din experienţa lui", a răspuns preşedintele executiv al PMP.

În completare, Horea Vuşcan a precizat că a "plătit pentru acel eveniment din punct de vedere moral, civil, social şi financiar". "Dacă discutăm despre o candidatură, discutăm de profesionalism, nu de viaţa privată. Din punct de vedere profesional, spre deosebire de mulţi alţi oameni politici din Oradea, eu am confirmat", a spus Vuşcan.

Vot cu… piciorul

Culmea este că Horea Vuşcan a susţinut întotdeauna că nu este de acord cu felul în care fac politică partidele tradiţionale, alegându-şi întotdeauna formaţiuni ecologiste. De altfel, recent, Vuşcan îşi căuta online adepţi "sătui de politică şi politicieni" care să-l urmeze. De data aceasta, însă, potrivit acestuia, scopul scuză mijloacele.

"Timp de patru ani problemele pe care eu le-am ridicat - termia, parcările, partea ecologistă - nu au fost rezolvate. Pentru a-ţi atinge obiectivele, iar obiectivele mele sunt să ajung în Consiliul Local Oradea şi să-mi fac temele cunoscute, trebuie să dau mâna cu acei oameni cu care pot să ajung acolo", a răspuns Vuşcan întrebării BIHOREANULUI legate de brusca lui afiliere cu oamenii lui Băsescu.

Pe de altă parte, în conferinţa de marţi, Daniel Meze şi Horea Vuşcan au criticat conducerile din ultimele mandate ale judeţului şi Oradiei. Candidatul PMP la Primăria Oradea a declarat că, din cauza salariilor mici şi lipsei oportunităţilor, mulţi orădeni au "votat cu piciorul" şi şi-au părăsit oraşul natal pentru Cluj, Timişoara sau Bucureşti. "La penultimul recensământ au fost 230.000 de oameni în Oradea, astăzi avem 180.000 de oameni. Această diferenţă reprezintă o confirmare a direcţiilor greşite pe care le-au luat cei care ne-au condus oraşul în ultimul timp. Niciun pod, niciun drum expres, nicio piaţetă nu vor rezolva problema oamenilor care pleacă către alte oraşe", a declarat Vuşcan.

Soluţia propusă? "Dacă vrem să rezolvăm aceste lucruri trebuie să creăm oportunităţi, care se nasc din libertate. Libertate pentru Oradea înseamnă scăderea taxelor şi impozitelor. De aici vor apărea firme care fac investiţii. De acolo vor apărea salarii mari, iar salariile mari vor avea nevoie de profesionişti. Odată cu această necesitate vor apărea şi specializări mai bune ale Universităţii din Oradea", a mai precizat Vuşcan.