Mai multe persoane care au ajuns, în noaptea de marţi spre miercuri, în centrul de carantină anti-coronavirus de la Pădurea Negră din Bihor reclamă condiţiile inumane amenajate în clădirea pusă la dispoziţie de DGASPC Bihor. Saltele cu miros de urină, paturi lipite unele de altele, fără apă şi fără săpun, mizerie, spaţii infecte, fără dezinfectanţi şi niciun medic care să le asigure asistenţa românilor care se întorc din Italia sunt câteva din aspectele reclamate.
În plus, oamenii susțin că nu a fost făcută curățenie după valul de cetățeni care au fost înainte lor în carantină.
Carantină în... maşini
Informaţiile au fost transmise BIHOREANULUI telefonic, miercuri dimineaţă, de trei dintre ocupanţii centrului de carantină, care au ajuns în ţară prin punctul de trecere a frontierei Borş, cu toţii proveniţi din diverse zone din Italia.
"Sunt anumite camere care nu au apă curentă la chiuvetă, nu există săpun, prosoape, absolut nimic! Nu ne-au dat nimic, în afară de lenjeria pe care trebuia să o tragem peste perne şi plapume. Nu s-a dezinfectat înainte ca noi să ajungem aici! Pernele sunt foarte pătate. Nu sunt dezinfectate şi e de neacceptat, cu atât mai mult cu cât ne-au cazat în centru în urma celor care ar putea fi infectaţi! Perna, plapuma miros îngrozitor a urină. Sunt persoane care nu au acceptat mizeria din cameră şi au ales să rămână în maşini", a reclamat BIHOREANULUI Voichiţa Martin, o femeie din Marghita.
Oamenii au trimis ziarului şi filmări, revoltaţi şi speriaţi de ceea ce se întâmplă, cu atât mai mult cu cât, în noaptea de dinainte, li s-a spus că medici de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor se vor deplasa în zona de carantină pentru a le verifica starea de sănătate, dar, cel puţin până la ora 11, nimeni nu a ajuns să-i controleze.
Ei spun că în centrul din Pădurea Neagră sunt aproximativ 20 de persoane, câte două în camere, şi reclamă că, practic, autorităţile i-au abandonat acolo. Nu au nici măcar semnal la telefoane, iar în centru nu există nici măcar un medic care să îi supravegheze.
"Asta nu e carantină"
"Este mizerie în camere, mâncare de la catering rece. Avem băi comune, bărbaţi cu femei, era o doamnă dezbrăcată, am dat peste ea în baie. Sunt saltele rupte, cearşafuri pişate. Nu avem apă! Avem apă de la noi, nu ni s-a oferit apă. Mai avem un pic de mâncare. Cel mai grav e că nu avem acces la nicio informaţie. Nu avem internet, semnal la telefon. Stau într-un colţ, am o liniuţă. Nu avem televizoare, nimeni nu ne explică nimic. Nu avem medic. Nu avem o salvare aici. Dacă mi se întâmplă mie ceva sau face careva un atac de panică nu suntem asistaţi medical. Suntem speriaţi. Nu sunt copii, din câte am văzut, suntem adulţi toţi", a declarat şi Gelu Boroştean, un clujean care a venit de lângă Ravena.
Condiţiile de cazare sunt reclamate şi de un al treilea cititor care spune că în centru este şi foarte frig.
"Pentru mine carantină nu înseamnă 3 paturi lipite unul de altul. La două camere avem o baie, nu există chei la camere. Asta nu e carantină. În al doilea rând e frig. Se îngheaţă de frig. Lumea nu se infectează de virus, că e clar că niciunul nu are simtpome, dar nu este căldură", a reclamat BIHOREANULUI Vasile Sorin Bumb.
Acesta a mai spus că singurul care se îngrijeşte de soarta celor cazaţi în centrul din Pădurea Neagră este administratorul clădirii, care "se ocupă de tot", dar nu are nici măcar soluţii dezinfectante care să le asigure celor prezenţi minima igienă. "El pune pe foc lemne, el ne face o cafea în ibric, el ar trebui să facă curăţenie, dar nimeni nu i-a adus soluţii de dezinfectat. Spălăm pe jos cu un fel de soluţie de vase, condiţiile sunt sub orice critică. Spre deosebire de alte ţări, la noi nu e foarte vesel ce se întâmplă", a mai declarat acesta.
Autorităţile tac
BIHOREANUL a încercat să afle puncte de vedere legate de aceste reclamaţii. În timp ce prefectul Dumitru Ţiplea nu răspunde la telefon, dr. Dorel Ţîrţ, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a promis că va reveni cu un răspuns, cerând să i se facă o cerere în scris pentru un punct de vedere.
Acesta a dat, însă, asigurări, că o echipă de la DSP Bihor se îndreaptă spre centrul de carantină, pentru a preleva probe.
UPDATE, ora 12.15: Voichiţa Martin, femeia din Marghita aflată în carantină, a contactat din nou redacția BIHOREANUL și a declarat că, deocamdată, nu au fost contactați de niciun specialist al DSP Bihor.
"Nu am fost contactaţi de nimeni, nu ne-a spus nimeni nimic. Am sunat la DSP, dar nu se conectează!".
UPDATE, ora 13.10: Ocupanți ai centrului de carantină de la Pădurea Neagră au transmis BIHOREANULUI că, în urma apariției acestei știri, la centru a ajuns o mașină cu soluții dezinfectante și alte obiecte necesare.
„În urma sesizării făcute, am reușit să aducem o mică îmbunătatire condițiilor de carantină, pentru persoanele care vor urma să îitre în acest centru (găleți, coșuri de gunoi, perii pentru toalete, dezinfectant, săpun lichid, pahare de unică folosință)”, a transmis BIHOREANULUI un tânăr pe nume Daniel, care a pus la dispoziție și fotografii.
UPDATE, ora 18: În urma solicitării făcute de BIHOREANUL pe marginea sesizărilor primite de la persoane care au venit din Italia şi sunt aflate în centrul de carantină amenajat în Pădurea Neagră, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor au transmis că "spaţiul corespunde normelor igienice sanitare", iar de gestionarea centrului de carantină se ocupă... Consiliul Judeţean.
Detalii, în articolul: DSP, despre situaţia din centrul de carantină din Bihor: "Spaţiul corespunde normelor igienice"