Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, unica structură de reprezentare a elevilor bihoreni, şi-a schimbat conducerea.

Procesul electoral s-a desfăşurat în perioada 1-9 noiembrie, iar membrii Adunării Generale a CJE Bihor au ales reprezentanţii elevilor bihoreni pentru următorul an. Noii membri ai Biroului Executiv şi-au început mandatul 2020-2021, declarând că sunt pregătiţi să susţină drepturile, nevoile şi interesele beneficiarilor primari ai actului educaţional bihorean.

Cine sunt noii reprezentanţi ai elevilor

Noul preşedinte al CJE Bihor este Oliviu Codrean, elev în clasa a X-a, profilul matematică-informatică la Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" Beiuş. Oliviu şi-a început activitatea de reprezentare la 15 ani, ca director al Departamentului Educaţional în cadrul Consiliului Şcolar al Elevilor din Colegiul "Samuil Vulcan", apoi a continuat în aceeaşi structură, în funcţia de preşedinte. El menţionează că în acest mandat doreşte să încurajeze elevii să ia acţiune în sfera dezvoltării personale şi să scadă numărul elevilor abuzaţi în şcoli.

Secretar executiv al CJE Bihor este de-acum Lorena-Clara Rus, elevă în clasa a XI-a, la profilul matematică-informatică la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" Oradea. Lorena este activă în mişcarea de reprezentare a elevilor din primul an de liceu, ca redactor în Biroul de Presă al Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, iar acum se implică activ şi în Consiliul Naţional al Elevilor, ocupând funcţia de redactor în cadrul Biroului de Presă a structurii de reprezentare a elevilor la nivel naţional, pentru al doilea mandat. În ultimul an, a ocupat funcţia de redactor-şef a revistei "Gojdiştii", a Colegiului "Emanuil Gojdu". Ea a participat şi la Şcoala de Comunicare "How to PR", organizată de Consiliul Naţional al Elevilor.

Trei vicepreşedinţi

CJE Bihor are şi trei vicepreşedinţi. Melisa Cuc este elevă în clasa a XII-a, profilul pedagogic la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" Oradea, şi a început activitatea de reprezentare în clasa a X-a, ca vicepreşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor Colegiul "Iosif Vulcan". În 2019 a intrat în Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, ocupând funcţia de vicepreşedinte. Acum, ea îşi începe al doilea mandat în funcţia de vicepreşedinte a structurii de reprezentare a elevilor la nivel judeţean. Ea a participat la Sesiunea Naţională de Formare a Elevilor Reprezentanţi, ţinută la Oradea în noiembrie 2019, şi la Sesiunea Regională de Formare a Elevilor Reprezentanţi 2019 la Cluj-Napoca.

Vicepreşedintele Gabriel-Ioan Dunca este elev în clasa a XI-a, profilul ştiinţe ale naturii, la Liceul Tehnologic Sanitar "Vasile Voiculescu" Oradea. În 2019, Gabi a fost ales preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor de la Liceul "Vasile Voiculescu", iar mai apoi a intrat în CJE Bihor ca director al Departamentului pentru învăţământul gimnazial şi teoretic. Şi el a participat la sesiunile de formare de la Oradea şi de la Cluj. În plus, anul acesta, a participat la Sesiunea Naţională de Formare a Liderilor Incluzivi de la Bucureşti.

Maria-Bianca Galea, tot vicepreşedinte, este elevă în clasa a X-a, profilul filologie intensiv engleză la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" Oradea. Când era în primul an de liceu, Maria a fost aleasă secretar în Consiliul Şcolar al Elevilor L.T. "Aurel Lazăr", iar acum a început al doilea mandat în această funcţie. Ea a participat, de asemenea, la sesiunile de formare de la Oradea şi de la Cluj.

Pregătiţi să muncească

Noii reprezentanţi ai elevilor bihoreni se declară pregătiţi să militeze pentru drepturile, obligaţiile, nevoile şi interesele elevilor bihoreni, de la mic la mare, pentru a reuşi să creeze "un mediu educaţional mai bun". Ei sunt convinşi că şcoala online nu reprezintă un impediment, ci din contră, aduce mai multă dorinţă şi entuziasm în a lupta împreună pentru o mai bună desfăşurare a cursurilor.

"Vă încurajăm să ne sesizaţi orice problemă cu care vă confruntaţi. E necesar să se înţeleagă că noi, în calitate de reprezentanţi ai colegilor noştri, ne dorim să îi ajutăm şi să transmitem mai departe problemele la nivelul autorităţilor locale şi cadrelor didactice. Avem în plan multe proiecte şi sesiuni de formare care să îi ajute pe elevi, atât din punct de vedere al dezvoltării, cât şi din perspectiva rezolvării unor probleme educaţionale", este mesajul transmis de CJE Bihor.

Lorena Rus