Guvernul României a declarat proiectul de investiţii "Conductă de transport gaze naturale Lugaşu - Huedin, inclusiv cu alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică" ca fiind de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, printr-o hotărâre adoptată în cea mai recentă şedinţă.

Pe teritoriul judeţului Bihor, conducta va trece prin localităţile Lugaşu de Jos, Ţeţchea, Aştileu, Aleşd, Vadu Crişului, Borod şi Bratca.

"Avem nevoie de surse diversificate de producţie, dar şi de un sistem bine pus la punct de transport, în domeniul Energiei. Astăzi, împreună cu colegii din Guvern, am adoptat Hotărârea privind declararea proiectului de investiţii "Conductă de transport gaze naturale Lugaşu - Huedin, inclusiv cu alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică" ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale! Ce înseamnă asta? Conducta de transport de gaze naturale Lugaşu (jud. Bihor) - Huedin (jud. Cluj)!", a scris, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Conform proiectului adoptat, alimentarea cu gaze naturale în zona menţionată "este un obiectiv esenţial" în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a locuitorilor şi în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă.

"Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 32.800 consumatori casnici şi 127 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc) precum şi diverşi agenţi economici în judeţul Bihor respectiv aproximativ 13.000 consumatori casnici, 47 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc.) şi diverşi agenţi economici din judeţul Cluj", se menţionează în HG.

"În prezent oraşul Huedin s-a racordat la conducta de transport gaze naturale DN 400, Aghireşu – Huedin. În judeţul Bihor, pe direcţia Piatra Craiului - Lugaşu nu există conducte de transport gaze naturale", se mai arată în proiectul adoptat de Guvern. 

Conducta va traversa teritoriul administrativ al judeţelor Cluj şi Bihor, pe raza următoarelor unităţi administrativ teritoriale:
- Comuna Lugaşu de Jos (BH);
- Comuna Ţeţchea (BH);
- Comuna Aştileu (BH);
- Oraşul Aleşd (BH);
- Comuna Măgeşti (BH);
- Comuna Vadu Crişului (BH);
- Comuna Borod (BH);
- Comuna Bratca (BH);
- Comuna Sâg (SJ)
- Comuna Negreni (CJ);
- Comuna Ciucea (CJ);
- Comuna Fildu de Jos (SJ);
- Comuna Poieni (CJ);

Între beneficiile enumerate de guvernanţi se numără şi crearea premiselor interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Vest a ţării (zona de consum Oradea), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Centru - Nord (zona de consum Cluj), asigurându-se astfel alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 direcţii şi echilibrarea sistemului naţional de transport gaze naturale.

De asemenea, se va crea posibilitatea alimentării cu gaze naturale a zonei prin care este amplasată conducta, un alt beneficiu fiind reducerea emisiilor şi susţinerea producerii de energie din gaze naturale precum şi prin trecerea de la sistemul de încălzire cu combustibili solizi (lemne, păcură, etc) la sistemul de încălzire pe bază de gaze naturale. 

Conductele existente la care se va cupla cea nouă sunt Conducta DN 400 Biharia (Lugaşu), respectiv Conducta DN 400 Aghireşu (Huedin).