Conferința „Gaudeamus.Contribuții actuale la cercetarea filologică”, cu participare internațională, este organizată de Facultatea de Litere și va avea loc joi, în cadrul Săptămânii științifice la Universitatea din Oradea.

Invitată pentru prelegerea plenară, prof. dr. Angela Vasilovici, de la Facultatea de Limbi Străine, Università Cattolica del Sacro Cuore, Milano, Italia, va conferenția, de la ora 9.40, pe tema „Vivat Academia, vivant Professores! Portret de profesor: Rosa del Conte”.

De la ora 10.30, studenții în programe de studii de licență, masterat și doctorat de la facultăți de litere de la mai multe universități din țară și străinătate își vor prezenta lucrările aferente secțiunilor în care s-au înscris, și anume limba, literatura și cultura engleză, franceză, germană și română.

„Conferința se află la a IV-a ediție și a devenit un reper pentru multe universități din țară, care își încurajează studenții, masteranzii și doctoranzii să participe. Lucrările conferinței se desfășoară pe secțiuni dedicate limbilor și literaturilor, respectiv culturilor: română, engleză, franceză și germană”, a precizat conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere.

În aceeași zi, de la ora 13, scriitorul Radu Țuculescu va vorbi despre cele mai recente cărți ale sale. Romanele sale au fost traduse în Germania, Franța, Italia, Austria, Ungaria, Serbia, Cehia, Israel, iar piesele de teatru în cehă, maghiară, italiană, franceză, ebraică, engleză. Din 2008 piesele sale au intrat în repertoriul permanent al teatrului Orfeus din Praga, fiind astfel cel mai jucat dramaturg român contemporan în Cehia.

"Radu Țuculescu scrie o proză inconformistă, incomodă, incisivă, ambițioasă prin tendința ei de a depăși o critică socială conjuncturală, vizând defecte umane și carențe intelectuale permanente, între care prostia, îngâmfarea, egoismul, cupiditatea, cabotinismul, mirajul puterii nu au odihnă și astâmpăr în nicio epocă istorică”, notează criticul Ioan Simuț.

În cadrul aceleiași conferințe, studenții care au obținut rezultate remarcabile la concursul Verbum vor fi premiați cu cărți de către Librăria Cărturești, partener al evenimentului, care avea un stand în rotonda clădirii C, la parter.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!