Timp de trei zile, la finele acestei săptămâni, Spitalul Pelican din Oradea va găzdui tradiționala conferință internațională de Uroginecologie inițiată de profesorul orădean Gheorghe Bumbu și ajunsă la a XIII-a ediție.

„Urogyn este un prilej unic pentru discuții cu privire la problemele specialităților de Urologie, Ginecologie, subiecte de interes general în practica zilnică, aspecte clinice particulare, rezultate ale studiilor clinice sau experimentale, probleme privind formarea și perfecționarea continuă a celor care activează în aceste specialități și se confruntă cu patologia uroginecologică”, anunță organizatorii din echipa prof. univ. Gheorghe Bumbu, cel care a și impus recunoașterea acestei specialități „de graniță”.

Uroginecologia este o specialitate care se ocupă cu afecțiuni la limita dintre competența ginecologului și a urologului, cauzate de alterările planșeului pelvin ce duc la incontinența de urină (pierdere de urină involuntară), prolaps de organe pelvine (căderea uterului și a vezicii), dureri pelvine și alte suferințe precum imperiozitatea micțională (urinare presantă) și urinări nocturne (trezirea din somn pentru a urina).

La fel ca la edițiile anterioare, la conferința Urogyn 2023, care se va desfășura joi, vineri și sâmbătă, vor fi făcute intervenții chirurgicale demonstrative transmise video într-o sală de curs. Pe parcursul acestora vor fi prezentate tehnici chirurgicale inovative în incontinența urinară și în prolapsul urogenital de către prof. univ. dr. Teodor Maghiar, director medical al Spitalului Pelican, prof. univ. dr. Bumbu Gheorghe, asist. univ. dr. Coste Bogdan și conf. univ. dr. Scutelnic Ghenadie.

Conferința presupune, de asemenea, prezentări de experiențe personale și lucrări.

Anul acesta, și-au confirmat prezența universitari din centre precum București ori Cluj, dar și din Republica Moldova și din Milano (Italia), urmând să participe, de asemenea, specialiști din Sibiu, Baia Mare, Zalău și alte spitale din țară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!