Între 5 şi 7 mai 2022, vor avea loc la Oradea "Conferinţele Dilema veche". Patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, "Conferinţele Dilema veche" sunt parte dintr-un proiect itinerant, având până acum ediţii în Arad, Timişoara, Cluj-Napoca şi, începând din acest an, Oradea.

Tema care reuneşte evenimentele culturale de la Oradea este "Comedia lumii".

"De ce ne ocupăm de comedii? Răspundem cu vorbele de la începutul cunoscutei cărţi a lui Henri Bergson: "Cei mai mari gînditori, de la Aristotel încoace, au atacat această mică problemă care întotdeana s-a sustrs efortului lor, a glisat, a scăpat şi s-a redresat ca o sfidare impertinentă la adresa speculaţiei filozofice. Scuza noastră că abordăm tema este că nu încercăm să închidem fantezia comică într-o definiţie. Noi vedem în ea, înainte de orice, ceva viu". De aceea, credem că nu se poate mai bine explora comedia lumii altfel decît vizitînd-o în specificul ei. Această ediţie a Conferinţelor Dilema veche prezintă publicului orădean eşantioane briliante de comic central-european şi neaoş românesc. Nu putem vorbi despre coemdia lumii altfel decît văzînd-o în cîteva dintre formele ei geniale de exprimare artistică.

De ce ne ocupăm de comedii tocmai acum? Pentru că istoria ne-a arătat ce succes enorm au teatrul şi filmul comic în vremuri de mare criză. Pentru că cel mai omenesc mod de a înfrunta moartea şi spaima în numele vieţii şi al încrederii este rîsul.

În cea mai intimă fibră a ţesăturii din care e făcută lumea asta e ceva ridicol nu pentru că vreun Creator ludic e ironic cu noi, ci pentru că ni se dă astfel o şansă de supravieţuire. Şi e foarte important, tocmai acum, să nu o ratăm!", spune Sever Voinescu, redactor-şef Dilema veche.

În ordinea în care se vor prezenta publicului, iată invitaţii Conferinţelor de la Oradea: psihologul Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai, profesoara de literatură comparată şi scriitoarea Adriana Babeţi, criticul de teatru George Banu, binecunoscutul actor Marcel Iureş şi Teatrul Act. Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de fiecare dată, Sever Voinescu.

Formatul evenimentului include conferinţe, spectacole de teatru, dialoguri publice şi o lansare de carte.

Programul complet este următorul:

Joi 5 mai, Sinagoga Neologă Sion

18.00: Daniel David, conferinţă: De ce râd românii: elemente de psihologie a umorului

19.00: Lansare de carte: Viaţă şi teatru pe Scena lumii, de George Banu

19.30: Adriana Babeţi, conferinţă: Să râzi? Să plângi? Despre râsu'-plânsu' lumii noastre

intrarea la aceste evenimente este gratuită

Vineri 6 mai, Teatrul Regina Maria

19.00: Rosto, spectacol de teatru după I.L. Caragiale. Cu Marcel Iureş, Dan Rădulescu şi Ionuţ Toader. Regia: Alexandru Dabija. O producţie Teatrul Act.

20.30: Dialog public cu Marcel Iureş şi George Banu. Moderator: Sever Voinescu

biletele pentru acest spectacol pot fi achiziţionate online, de pe platforma Eventim, accesînd link-ul https://www.eventim.ro/ro/bilete/rosto-oradea-teatrul-regina-maria-sala-mare-582086/event.html şi de la casieria Teatrului Regina Maria.

Sâmbătă 7 mai, Teatrul Regina Maria

19.00: Moş Nichifor, spectacol de teatru după Ion Creangă. Cu Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu. Regia: Alexandru Dabija. O producţie Teatrul Act.

20.30: Dialog public cu Marcel Iureş şi George Banu. Moderator: Sever Voinescu

biletele pentru acest spectacol pot fi achiziţionate online, de pe platforma Eventim, accesînd link-ul https://www.eventim.ro/ro/bilete/mos-nichifor-oradea-teatrul-regina-maria-sala-mare-582091/event.html  şi de la casieria Teatrului Regina Maria.

"Conferinţele Dilema veche" sunt un proiect iniţiat de Grupul pentru Management şi Mediere Culturală (GMMC) şi organizat împreună cu revista Dilema veche, Primăria Municipiului Oradea şi Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune.

Partener strategic: Superbet Foundation

Partener local: Teatrul Regina Maria

Sponsor: Banca Transilvania

VISIT ORADEA

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!