Curtea Constituţională consideră că, prin anchetarea modului în care a fost elaborată OUG 13, DNA a perturbat buna activitate a guvernului şi relaţiile care trebuie să existe între autorităţile judecătorească, executivă şi legislativă.

Anunţul a fost făcut luni de preşedintele CCR, Valer Dorneanu (foto), care a spus, potrivit HotNews.ro, că autoritatea de legiferare ţine de Parlament, dar Guvernul poate şi el să facă acest lucru prin ordonanţe de urgenţă. "Verificarea exercitării acestui drept este de competenţa Curţii Constituţionale", a spus Dorneanu.

"Există conflict juridic atunci când o instituţie îşi arogă puteri care aparţin alteia", a adăugat el, adăugând că DNA a început o acţiune în legătură cu modul în care s-a adoptat un act normativ, o putere delegată Guvernului din partea puterii legislative. Potrivit HotNews.ro, Dorneanu a mai spus că DNA a început să verifice dacă era nevoie de o ordonanţă de urgenţă, dacă s-au primit toate avizele, "lucruri care exced autorităţii DNA". "Acestea se fac de Curtea Constituţională în cadrul controlului de constituţionalitate", a întărit el.

Preşedintele CCR a citat şi o prevedere a Comisiei de la Veneţia privind răspunderea penală a membrilor guvernului, care spune că "procedurile penale nu ar trebui sa fie utilizate pentru a rezolva neînţelegerile politice". "Decizia are putere obligatorie, dar ea se aplică numai pentru viitor. Ce a făcut parchetul până aici este răspunderea lui, iar de aici înainte toate actele de ancheta trebuie făcute astfel încât să nu încalce prerogativele CCR, ale Parlamentului şi Guvernului", a mai spus el. Dorneanu a mai spus că pot fi anchetate fapte care atrag raspunderea penală directă.

Precizările vin în contextul în care CCR a dezbătut luni sesizarea privind un posibil conflict juridic de natură constituţionala între Guvern şi DNA, depusă în urmă cu aproximativ 3 săptămâni de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu în privinţa anchetării modului de elaborare şi adoptare a OUG 13.

Tot luni, DNA a trimis dosarul OUG 13 privind modificarea codurilor penale, la Parchetul General. Procurorii anticorupţie au descoperit 5 infracţiuni în acest dosar, ei reţinând, între altele, că pe parcursul urmăririi penale, au rezultat probe şi indicii potrivit cărora unele avize au fost distruse ori sustrase, iar alte documente au fost ''plăsmuite''. Comunicatul DNA reface inclusiv cronologia nopţii de 31 ianuarie, în care Guvernul Grindeanu a adoptat, pe ascuns, OUG 13, într-un context cu "discuţii tensionate".

Citiţi pe aceeaşi temă articolul  "Noaptea, ca hoţii": DNA dezvăluie că la elaborarea OUG 13 au fost distruse şi măsluite documente