Cei doi candidați rămași în cursă pentru Președinția Republicii Moldova, Maia Sandu și Aleksandr Stoianoglo, au avut duminică dimineață o confruntare directă, în care fiecare a vrut să marcheze cât mai mult în fața alegătorilor, având în vedere că peste o săptămână are loc cel de-al doilea tur.

Confruntarea, care a avut loc fără moderator, s-a ținut în limba română, însă în repetate rânduri, vizibil încurcat să se exprime în limba română, Aleksandr Stoianoglo (considerat candidatul pro-rus) a preferat să vorbească și să adreseze întrebările în limba rusă.

Dezbaterea a cuprins teme diverse, atingând inclusiv subiectul corupției, al cumpărării de voturi sau relația cu România. Candidații au avut răspunsurile limitate la 2 minute și întrebările la 1 minut.

„De 30 de ani, vorbim despre relațiile bune cu România și nu am construit un drum direct, un tren de la Chișinău la București”, a reproșat, la un moment dat, Aleksandr Stoianoglo, iar în replică, Maia Sandu l-a întrebat: „Ca între doi români, dvs. credeți că România va susține omul Moscovei? Fiți sincer cu moldovenii”. Candidatul socialiștilor nu a răspuns, însă, direct întrebării. El a revenit mai târziu și a spus că acuzația de „omul Kremlinului” este una pe care Maia Sandu i-a creat-o.

Între altele, președinta în exercițiu i-a cerut contracandidatului ei direct să numească „zece proiecte finanțate de Rusia pentru Moldova”. „Eu sunt foarte mulțumit pentru UE, pentru sprijinul dat Republicii Moldova. Dar drumurile și centura Comrat au fost credite care trebuie restituite. Eu nu fac niciodată comparație între ajutorul de la UE și din Rusia. Noi trebuie să vorbim despre relații bilaterale bune cu toți vecinii”, a spus Stoianoglo.

„Deci Rusia nu are nici un proiect în Republica Moldova, tocmai ați recunoscut acest lucru”, a replicat Maia Sandu.

HotNews.ro notează că deși ambii candidați se declară pro-europeni și prointegrare, singura care s-a dovedit credibilă în acest subiect este Maia Sandu.

La întrebările repetate ale președintei în funcție de ce nu a votat la referendumul pentru integrare europeană, Stoianoglo a motivat că „singura beneficiară a acestuia a fost Maia Sandu”.

De asemenea, atunci când Maia Sandu l-a întrebat de ce le refuză altor cetățeni drepturile pe care el însuși le-a dobândit în calitate de deținător al cetățeniei române, Stoianoglo a ignorat pur și simplu întrebarea. 

HotNews.ro mai notează că un element vulnerabil al candidatului socialiștilor la prezidentiale îl reprezintă activitatea acestuia de procuror general. „De exemplu, în 2021, a decis eliberarea oligarhului Veaceslav Platon care era deja condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul furtului de un miliard de dolari din băncile moldovenești” arată sursa citată.

La întrebarea concretă a președintei în funcție de ce a făcut acest lucru, Stoianoglo, din nou, nu a răspuns concret, rezumându-se să pretindă doar că nu este omul oligarhilor și că Maia Sandu lansează informații false despre el.

Fără arestări

HotNews.ro notează că cea mai năucitoare afirmație pentru publicul din România a fost aceea referitoare la faptul că în mandatul său de procuror general, Stoianoglo „nu a arestat niciun om de afaceri și nu a oprit activitatea niciunei întreprinderi”. Motivul invocat? „Oamenii au nevoie de locuri de muncă”.

Declarația a fost făcută pentru un public care consideră probabil că anchetele penale sunt doar metode de hărțuire a unor oameni „care au furat, dar au și făcut”, notează  sursa citată.

„Dacă punem însă lucrurile în context, trebuie să spunem că în reportajele realizate de HotNews în Republica Moldova, mai mulți oameni i-au luat apărarea inclusiv oligarhului Ilan Șor, care a trimis bani pentru mituirea unor alegători”, mai punctează site-ul citat.

Un subiect sensibil în Republica Moldova este cel al vieții grele pe care o duc foarte mulți oameni, iar pe această latură candidatul socialiștilor a încercat să obțină cât mai multe puncte din dezbaterea cu Maia Sandu, cu toate că a arătat că nu stăpânește foarte bine nici tema sărăciei, atât de confortabilă de obicei socialiștilor, și nici datele economice statistice.

„Cel mai simplu este să vă justificați incompetența prin războiul din Ucraina”, i-a spus Stoianoglo Maiei Sandu vorbind despre eșecurile guvernării PAS, într-un context în care economiile din țările vecine au reușit să crească. 

„Acestea sunt povești cu zâne”, i-a replicat Maia Sandu, care a invocat, printre altele, structura demografică a țării, unde numărul pensionarilor este aproape egal cu al angajaților. 

Vezi mai jos întreaga dezbatere!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!