Premieră academică la Oradea: al XI-lea Congresul Internaţional al Germaniştilor din România se va ţine, între 3 şi 7 iunie, în oraşul de pe Crişul Repede.

Congresul se organizează odată la trei ani într-un centru universitar din România, iar această ediţie va fi găzduită, în tandem, de Departamentele de germană ale Universităţii din Oradea şi Univesităţii Creştine Partium.

 "Alegerea Oradiei ca loc de desfăşurare a acestui eveniment este un certificat de încredere pentru nivelul la care este predată limba germană şi la care se face cercetare germanistică orădeană. Evenimentul este un bun prilej pentru studenţii germanişti şi pentru profesorii de limba germană din şcolile bihorene să afle informaţii de ultimă oră aplicabile în domeniul lor de activitate", se arată într-un comunicat transmis joi de Universitatea din Oradea.

Congresul, organizat de Societatea Germaniştilor din România, are titlul "1918 – Puncte de cotitură în cultură, literatură şi societate" şi va reuni un număr de 160 profesori, cercetători şi scriitori din România, Germania, Austria, Ungaria, Beligia, Luxemburg şi alte ţări ale lumii.

Comunicările şi dezbaterile vor avea loc alternativ la cele două universităţi orădene, iar programul cultural include manifestări interesante chiar şi pentru publicul larg. De pildă, luni, 4 iunie de la ora 19, are loc spectacolul de teatru în limba germană "Jedermann oder die Einladung zum Essen", în regia şi după textul scriitoarei Carmen Elisabeth Puchianu, pus în scenă de trupa studenţească Die Gruppe, de la Universitatea Transilvania din Braşov, eveniment desfăşurat în sala festivă a Universităţii Creştine Parţium.

În data de 5 iunie, scriitoarea austriacă Lisa Spalt va citi din opera sa şi se va afla în dialog cu publicul la cafeneaua librărie Ratio et Revelatio. Evenimentul coordonat de profesorul universitar Mariana Lăzărescu de la Universitatea Bucureşti este sprijinit de Forumul cultural austriac.

În data de 6 iunie, germaniştii vor face un tur cultural ghidat al oraşului, care se va încheia la Cetatea din Oradea.