Exploratorii ai adâncurilor, veniți din toată România, participă în această săptămână, în Munții Apuseni, la cea de-a 49-a ediție a Congresului Național de Speologie, organizată de clubul Cristal Oradea, sub egida Federației Române de Speologie și în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, Asociația Română de Educație Speologică, Clubul de Speologie Speodava, Carpatic Fun, Clubul de Speologie Crysis și speologie.org.

„În acest an, speologii sărbătoresc 49 de ani de când, în 1973, exploratorii adâncurilor de atunci se reuneau pentru prima dată la cabana Padina, în cadrul primului „Speosport”. Acest eveniment s-a repetat anual până în anul 1996, utilizându-se concomitent denumirea de „Speosport” și „Congres Național de Speologie”. După anul 2000, reuniunea se numește Congresul Național de Speologie și este reuniunea anuală a speologilor români, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Congresul se ține în satul de vacanță Vârtop din Parcul Natural Apuseni, la limita dintre bazinul hidrografic al Arieșului și cel al Crișurilor, într-o spectaculoasă zonă carstică a României, și este pentru speologi o ocazie să își prezinte bilanțul activităților și să dezbată teme de interes.

„Zilele de miercuri, joi și parțial vineri au fost destinate documentării speologilor din țară și străinătate în câteva din peșterile din zonă. În aceste trei zile s-au organizat șase ture la Peștera Zăpodie, Avenul din Șesuri, Peștera Secătura, Valea Sighiștelului și arealul Casa de Piatră. Programul continuă vineri, sâmbătă și duminică, având loc prezentări, workshop-uri, dezbateri, comunicări științifice și explorative, expuneri, concursuri și nelipsitele seri speologice”, au mai transmis organizatorii.

În cadrul Congresului va avea loc, sâmbătă, Adunarea Generală a Federației Române de Speologie, după care se vor organiza ateliere de lucru și dezbateri, comunicări științifice și explorative, sesiuni de prezentări și dezbateri. De asemenea, speologii vor participa la un concurs TSA (Tehnica Speologiei Alpine) și la diverse mese rotunde, unde vor discuta tehnici moderne de topografie și cartografie subterană, tehnici de explorare, modele de management ale resurselor și datelor în marile sisteme, oportunități de colaborare între cluburi și cu instituții conexe.

Evenimentul a adunat peste 150 de participanți și 30 de invitați sau parteneri, de la peste 20 de cluburi speologice din țară și străinătate sau din partea instituțiilor relevante din domeniile conexe. „Suportul principal pentru Congresul Național de Speologie a fost asigurat de Sorin Kemecsei, membru al Clubului de Speologie Cristal Oradea cu o activitate relevantă și la nivelul Federației Române de Speologie timp de mai mulți ani, care a rezonat în acest an cu ideea de a susține speologia din România. El a acordat un sprijin financiar, logistic și moral deosebit, făcând posibilă o organizare eficientă a activităților. Activitățile congresului sunt sprijinite și de numeroșii parteneri, aceștia asigurând o bună derulare a diverselor secțiuni”, a mai transmis Clubul Cristal.

Administrația Parcului Natural Apuseni a acordat avizele necesare turelor făcute de speologi în peșteri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!