Deşi decizia în Consiliul Judeţean Bihor a fost luată încă din 25 aprilie, consilierul judeţean PSD Ioan Gheorghe Ţara (foto), fost director al Curţii de Conturi Bihor şi fost prorector al Universităţii din Oradea, a vorbit marţi, într-o conferinţă de presă, despre împărţirea cotelor de 20% din TVA şi impozitul pe venit către primăriile din judeţ. Aşa cum BIHOREANUL a scris la acea vreme, primăriile PSD şi UDMR sunt cele care şi-au atras cele mai mari sume, în timp ce şase primării conduse de edili PNL, inclusiv Oradea, n-au primit niciun leu.

"Aşa cum am procedat noi, s-a respectat legea. Aşa cum s-a procedat anul trecut, există suspiciuni că nu s-a respectat legea, pentru că mare parte din primarii PSD nu au primit bani, chiar dacă aveau arierate", a declarat Ţara, marţi, la sediul PSD Bihor.

"Atunci când am analizat alocarea de resurse, am luat în considerare primul criteriu obligatoriu din lege: arieratele. Şi n-am pierdut din vedere posibilităţile proprii de a-şi plăti arieratele. Nu se pune problema ca Primăria municipiului Oradea să nu-şi poată plăti arieratele", a spus Ţara, explicând astfel că, deoarece are venituri proprii mari, municipalitatea orădeană nu merita bani din aceste cote.

Ţara a admis însă că, după ce s-au aplicat criteriile legii, a contat şi "criteriul de natură politică", recunoscând practic că primăriile PSD şi UDMR au avut întâietate. "În orice caz, criteriile de natură politică nu au fost în primul rând", a completat el.

Consilierul a admis că o sumă importantă a mers către bisericile din judeţ, dar spune el, nu CJ a decis asta. "Repartizarea s-a făcut pe baza solicitărilor unităţilor administrativ-teritoriale. Nu CJ a decis, cetăţenii şi-au dorit. Am respectat dorinţa cetăţenilor".

PSD-istul le-a răspuns şi opozanţilor din PNL, care au acuzat că alianţa UDMR-PSD a împărţit "ceva bani" primăriilor liberale: "Nu cred că e vorba de "ceva bani" când vorbim de 6 milioane lei primăriilor conduse de primari liberali, respectiv 20%". În plus, a mai spus Ţara, totalul banilor împărţiţ, 30 milioane lei, e mai mare decât anul trecut, când CJ a avut la dispoziţie 22 milioane lei.

În final, consilierul judeţean a avut un mesaj pentru toţi primarii din Bihor, afirmând că la rectificarea bugetară din trimestrul trei au şanse să primească bani toţi edilii cu "solicitări rezonabile".