Universitatea din Oradea a lansat vineri primul număr al revistei ştiinţifice trimestriale "Romanian Journal of Security Studies", prima publicaţie de acest gen editată în limba engleză în România, care îl are colaborator şi pe fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

Cu această ocazie, pe lângă câţiva colaboratori ai revistei, profesori ai unor universităţi precum Babeş-Bolyai din Cluj sau Universităţii Naţionale de Apărare Carol I din Bucureşti, la lansare a fost invitat şi consilierul preşedintelui Traian Băsescu pe probleme de apărare şi securitate, Iulian Fota.

"Mi se pare extrem de important că în oraşul dumneavoastră încercaţi să dezvoltaţi acest domeniu foarte important al securităţii", a declarat consilierul prezidenţial referindu-se atât la lansarea revistei cât şi la organizarea la Oradea, pentru al treilea an, a programului de masterat pe specializarea Securitate Europeană.

Tokes, o "problemă falsă"

Întrebat cum comentează acţiunile iniţiate de vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo, printre care şi intenţia acestuia de a înfiinţa un nou partid autonomist al maghiarilor din Transilvania, Iulian Fota a declarat că acţiunile lui Tokes sunt de fapt o "problemă falsă".

"Nu trebuie să exagerăm o atitudine individuală. Aceasta nu reprezintă problemă de siguranţă naţională", a spus Fota, adăugând că "România nu a avut în ultimii 70-80 de ani un statut de securitate mai bun decât cel pe care îl are astăzi". "Acţiunile acestea (n.r. - ale lui Tokes) sunt mai degrabă parte a unui joc politic", a afirmat consilierul prezidenţial, asigurând că România are "o relaţie extraordinară cu Ungaria". "În acest moment nu există ameninţări clare asupra securităţii în România", a mai declarat Iulian Fota.

În cadrul vizitei sale la Oradea, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Traian Băsescu a participat şi la o conferinţă susţinută în Aula Magna a Universităţii împreună cu alţi specialişti în probleme de apărare şi intitulată "Dimensiuni ale securităţii europene".