Consilierul economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, s-a aflat sâmbătă la Oradea pentru a le învăţa pe PDL-iste cum să facă afaceri. Într-o dezbatere pe tema competivităţii economice şi a atreprenoriatului feminin, organizată în sala mare a Prefecturii, ea a vorbit despre cum ar trebui să facă femeile afaceri într-o lume "patronată" de bărbaţi.

Femeile câştigă teren

În prezenţa a 135 de femei, membre PDL dar nu numai, consiliera lui Boc s-a lansat într-un discurs conturat în jurul faptului că o naţiune care nu îşi respectă femeile este "condamnată să rămână subdezvoltată" şi e în stare de orice. Ea a spus că în prezent doar 52% dintre femeile din România lucreză, în vreme ce "în ţările pe care noi le invidiem, ţările nordice, 70% dintre femei lucrează", dând ca exemplu SUA, unde, deşi concediul maternal nu este plătit, natalitatea e bună, dar şi femeile fac carieră.

Vass a spus că în România femeile ar trebui să scape de imaginea că ele sunt croite doar să aibă grijă de familie şi ar trebui să aibă mai multă iniţiativă în domeniul afacerilor.

Punctând că în prezent majoritatea celor care decid şi conduc în afaceri sunt bărbaţii, iar în domeniul privat şi astăzi femeile câştigă cu aproximativ 12% mai puţin decât ei, ea a subliniat că situaţia e pe cale să se schimbe. "Femeile au luat startul antreprenorial mult mai târziu, dar au reuşit să recupereze mult din timpul pierdut. Dacă în 2006 sub o treime din firmele de la noi aparţineau unor fondatoare de gen feminin, acum ponderea a ajuns la 40%", a explicat ea, prezentându-le spectatoarelor şi modalităţi prin care pot obţine facilităţi, atât din partea statului, cât şi din partea unor bănci, pentru a-şi deschide o afacere.

Petiţie anti discriminare

Vass a exemplificat, între altele, că Exim Bank oferă linii de credite cu dobândă subvenţionată pentru IMM-urile care au femei ca acţionari majoritari sau sunt administrate de femei care au şi calitatea de acţionar. "Valoarea creditului ce poate fi contractat este de maximum 100.000 euro, iar perioada este de 1 an, pentru credite ce vizează activitatea curentă a firmei, respectiv 5 ani, pentru creditele de investiţii", a spus ea.

La fel, Vass a vorbit şi despre facilităţile oferite prin programul pentru tinerii debutanţi în afaceri, dar şi despre programul Mihail Kogălniceanu, care se adresează femeilor ce au deja o afacere. În cadrul acestuia, statul acordă o subvenţie de 70% din rata dobânzii pentru un credit de maxim 125.000 de lei, pe care o antreprenoare îl ia până la maxim un an. "Statul oferă garanţie de 100.000 de lei", a spus ea.

Programul naţional multianual pe perioada 2005-2012 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM sau programul natural de dezvoltare rurală au fost şi ele prezentate. Pe acest subiect, Vass a fost completată de subprefectul Adelina Coste, asociat la o firmă de consiliere, care a spus că femeile din mediul rural din Bihor "au open mind" cu privire la dezvoltarea antreprenorială.

Dezbaterea a durat aproximativ două ore şi jumătate. În cadrul ei au luat cuvântul şi femei care au deja o afacere de succes, îndemnându-le pe celelalte să aibă curaj şi să rişte. La întâlnire au luat parte şi lideri ai PDL Bihor, precum preşedintele Ştefan Seremi, prim-vicepreşedintele Ioan Mărcuş, preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş, şeful APIA, Traian Abrudan şi rectorul Universităţii Agora, Mişu Jean Manolescu.

Vizita de la Orade a Andreei Paul Vass face parte dintr-un periplu pe care consiliera lui Boc îl face prin ţară, pentru "dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor şi promovarea de know-how în acest domeniu". La finalul ei, cele 135 de participante au semnat petiţia antidiscriminare a femeilor în afaceri iniţiată de Vass, pentru a fi înaintată ulterior Consiliului Împotriva Discriminării.