Consilierii judeţeni au aprobat vineri, cu unanimitate, proiectul de hotărâre privind aprobarea externalizării unor servicii sociale oferite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului către ONG-uri.

După ce în ianuarie, consilierii au votat demararea procedurilor pentru externalizarea a 10 centre sociale din judeţ, vineri, aceştia au votat efectiv aprobarea dării în administrare priavtă a Centrului de Integrare prin Terapie Cadea, Locuinţa Maxim Protejată Casa Săcuieni, Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Tinca, Bratca, Cighid şi Râpa, Complexul de servicii Ciutelec, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane cu Handicap Remeţi şi Căminul pentru Persoane Vârstnice Băiţa.

Externalizarea acestor centre va fi scoasă la licitaţie, conform caietului de sarcini aprobat tot în şedinţa ordinară de vineri. Potrivit documentului, ONG-urile care vor prelua centrele de îngrijire vor trebui să păstreze personalul angajat. De asemenea, ONG-urile se vor obliga să contribuie la susţinerea serviciilor cu până la 30% din bugete, să nu discrimineze asistaţii în funcţie de etnie, rasă ori convingeri religioase, să-şi asume responsabilitatea pentru îngrijirea lor în cel puţin aceiaşi parametri ca până acum, să păstreze confidenţialitatea asupra asistaţilor şi să le acorde tratament egal.

La începutul şedinţei de vineri a fost introdus pe ordinea de zi şi un alt punct care prevede demararea procedurilor de externalizare a altor 11 centre, dintre care 9 localizate în Oradea. Hotărârea a trecut cu unanimitate de voturi.

Citeşte mai multe despre externalizarea serviciilor sociale în articolul: "Privatizare pentru ONG-uri"