Deşi începută sub auspicii emoţionante, cu anunţul pensionării a doi dintre angajaţii instituţiei, stenografa Iulia Pantiş şi şeful Serviciului de proiecte europene Theodor Petroni, şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean a derapat rapid într-un nou episod al conflictului dintre consilieri şi preşedintele Radu Ţîrle.

Fără nici un fel de discuţii, aleşii bihorenilor au votat primele chestiuni aflate pe ordinea de zi, mandatându-l pe Ţîrle să reprezinte instituţia într-un proces pentru sistarea indiviziunii asupra unei proprietăţi a CJ din Stâna de Vale, precum şi pentru a solicita trecerea în domeniul public al judeţului a unui teren din perimetrul Aeroportului, administrat de Ministerul Mediului, după care au aprobat, tot fără discuţii, indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea tronsonului de drum judeţean dintre Uileacu de Criş-Bălaia-Burzuc-Sârbi.

Acuzaţii de faliment

Liniştea şedinţei CJ s-a spart la semnalul dat de PDL-istul Ionel Avrigeanu în momentul în care consilierii au ajuns la cel de-al patrulea punct al ordinii de zi, şi anume la proiectul de hotărâre privind constituirea unei comisii de contestaţii pentru evaluarea managerilor din instituţiile de cultură. Fără nicio legătură cu subiectul pus în dezbatere, Avrigeanu a declanşat un nou atac la adresa lui Radu Ţîrle, fiind urmat instantaneu de colegi precum Dumitru Voloşeniuc, Szabo Odon şi Alexandru Kiss.

Afirmând că CJ are o imagine publică negativă generată de conflictul dintre şefii instituţiei, PDL-istul l-a acuzat pe Ţîrle de lipsă de transparenţă. "Noi suntem informaţi din presă despre detaliile unor licitaţii, precum cea pentru drumul judeţean Beliu-Tinca-Leş. Practic, în acest moment, în Bihor nu se întâmplă nimic, planul de dezvoltare al judeţului fiind doar teoretic. Nu putem merge aşa încă doi ani şi jumătate", a spus Avrigeanu, făcând astfel trimitere la materiale de presă conform cărora licitaţia lucrării respective ar fi dezavantajat, intenţionat, firma Selina.

În replică, Radu Ţîrle a amintit că nu el a generat conflictul ajuns în presă. "E normal ca într-o societate democratică să avem abordări diferite. Eu am răspuns uneori (n.r. - materialelor de presă), însă promit că de acum înainte voi răspunde de fiecare dată, cu documente, celor care mă acuză",  a parat preşedintele CJ.

Referindu-se apoi la cea de-a doua afirmaţie a lui Avrigeanu, Ţîrle a arătat că anul trecut CJ a încheiat exerciţiul bugetar cu un deficit de 150 de miliarde de lei vechi şi că luna ianuarie a acestui an a fost închisă cu un minus de 6,5 miliarde, ceea ce a declanşat o reacţie vehementă din partea consilierului PDL. "Întotdeauna până acum preşedintele, la final de mandat, lăsa judeţul pe plus. Acum suntem în faza de a da faliment. Cea mai reprezentativă instituţie a judeţului intră în faliment!", a declamat Avrigeanu, care a continuat: "Ar fi bine să avem o comisie care să evalueze activitatea conducerii".

În acest moment, în discuţie a intervenit şi vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc, care a amintit că Ţîrle l-a schimbat din comisia de licitare a drumului Beliu-Tinca-Leş (licitaţie pierdută de Selina şi atribuită firmei austriece Strabag la un preţ mai mare), preşedintele CJ amintindu-i colegului său de partid că respectiva licitaţie a fost contestată de Selina, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a concluzionat că funcţionarii CJ din comisia de licitaţie au atribuit corect lucrarea.

Ţinta pe Ţîrle

PSD-istul Mihai Bar a încercat să facă pace, dar n-a reuşit, vicepreşedintele Alexandru Kiss preluând ideea aruncată de Avrigeanu şi propunând, oficial, crearea unei comisii de evaluare a activităţii conducerii CJ Bihor, care să fie alcătuită din cinci consilieri judeţeni, trei din comisia juridică, respectiv doi din comisia economică.

"Mi se pare penibil să dăm explicaţii subiective, despre cum domnul Ţîrle şi-a dat afară din comisie propriul coleg de partid, despre cum am rămas eu şi Voloşeniuc fără maşini. Ceea ce este grav este că Avrigeanu are dreptate să vorbească despre faliment", i-a susţinut Kiss pe PDL-ist şi pe liberalul Voloşeniuc.

După alte câteva intervenţii pe acelaşi ton din partea consilierilor, aceştia au luat o pauză  de 10 minute pentru a stabili care dintre ei să facă parte din comisia care va "ancheta" conducerea CJ.

Imediat după pauză, Radu Ţîrle a încercat să invoce, cu argumente procedurale, că planul consilierilor era în afara legii. Efortul său, dar şi al juriştilor Consiliului, de a-i lămuri că discutarea unei asemenea comisii nu era legală de vreme ce propunerea nu figurase pe ordinea de zi şi nici nu a fost introdusă la începutul şedinţei, consilierii judeţeni au votat în unanimitate componenţa comisiei. Aceasta este formată din Florin Birta (PNL), Alexandru Retegan (PSD) şi Szabo Odon (UDMR), din partea comisiei juridice, respectiv Ionel Avrigeanu (PDL) şi Kiss Alexandru (UDMR), din partea comisiei economice.

Singura abţinere de la vot a fost a preşedintelui Ţîrle, care însă a ţinut să menţioneze că nu se împotriveşte înfiinţării comisiei, ci încălcării procedurii prin care această chestiune a fost introdusă pe ordinea de zi.