Consilierii locali au aprobat, marţi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a faţadei şi acoperişului Palatului Apollo.

Clădirea seccesion din strada Republicii 12, unul dintre cele mai spectaculoase edificii ridicate la începutul secolului XX în Oradea, se află într-o stare avansată de degradare. Tencuiala exterioară a imobilului prezintă desprinderi şi exfolieri, iar ornamentele, învelitorile şi tâmplăriile de lemn prezintă degradari.

Valoarea estimată a investiţiei se ridică la nu mai puţin de 2,3 milioane lei, fără TVA, iar durata de realizare a investiţiei este de 18 luni.

Reparaţiile vor fi executate cu finanţare de la bugetul local prin Fundaţia pentru Protecţia Monumentelor Istorice Bihor, după care municipalitatea îşi va recupera banii de la proprietarii de apartamente din imobil prin stabilirea unor rate care vor trebui plătite de fiecare proprietar, iar, în caz contrar, prin valorificarea apartamentelor deţinute de rău-platnici.

Reabilitarea faţadei Palatului Apollo se face în cadrul Programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitectuarală situate în ansamblul Urban Centrul istoric Oradea.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la finalul lunii august, primarul Ilie Bolojan anunţa că, deşi nu s-a înţeles cu proprietarii în acest sens, municipalitatea va finanţa reabilitarea Palatului Apollo şi apoi îşi va recupera banii, în concordanţă cu Legea 153 din 2001, modificată şi completată de Legea 146 din 2013.