Consiliul de onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" a decis, miercuri, să îi retragă această distincţie preşedintelui UDMR Kelemen Hunor, pentru "nerespectarea zilei de 1 Decembrie", Ziua Naţională a României.

Potrivit site-ului Hotnews.ro, informatia a fost facuta publica, intr-o interventie telefonica la Antena 3, chiar de presedintele Consiliului de onoare al Ordinului, Costin Georgescu. Acesta a explicat ca decizia a fost luata ca urmare a mai multor declaratii facute in presa de Kelemen Hunor, inclusiv cea in care liderul UDMR a spus ca maghiarii din Romania nu au ce sarbatori cu ocazia Centenarului.

"Pentru declaratiile domniei sale, pentru nerespectarea zilei de 1 Decembrie, care este pentru noi Ziua Nationala. Sunt mai multe declaratii facute in presa de domnia sa", a spus Georgescu, subliniind ca "Ideea e ca este cea mai inalta decoratie a statului roman, trebuie sa o respecte".

Georgescu a mentionat ca aceasta decoratie i-a fost conferita lui Hunor "pentru merite culturale".

HotNews noteaza ca liderul UDMR a primit ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Comandor in anul 2000.

Consiliul de onoare al Ordinului este format din sapte membri, toti detinatori ai acestui ordin, cu gradea diferite. Pe langa Georgescu (in grad de Mare Ofiter), este vorba despre acad. Ionel Haiduc (in grad de Mare Cruce), g-ral Constantin Degeratu (Mare Cruce), Serban Bradisteanu (Mare Ofiter), Mircea Geoana (Comandor), Ecaterina Andronescu (Cavaler), Gabriela Firea (Ofiter). Dintre acestia, la sedinta de miercuri, in cadrul careia a fost luata decizia, a doar lipsit academicianul Ionel Haiduc, din motive de sanatate. "Din cei sase prezenti, au fost cinci voturi pentru retragerea distinctiei si o abtinere", a aratat el, fara sa poata preciza cine s-a abtinut, intrucat "votul e secret". 

Presedintele Consiliului a mai explicat ca aceasta hotarare a Consiliului nu este definitiva. Propunerea va fi inaintata presedintelui Klaus Iohannis, caruia ii va si apartine decizia finala. Seful statului poate sa decida  retragerea" decoratiei "Steaua Romaniei" in cazul lui Kelemen Hunor.

HotNews mai aminteste ca, intr-un interviu acordat, in luna august, cotidianului clujean de limba maghiara Szabadsag, in care a vorbit despre pregatirile pentru Centenarul Marii Uniri din 2018, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca reprezentantii Uniunii si maghiarii nu au ce sarbatori cu ocazia Centenarului si se teme ca, in lipsa realizarilor din ultimii 100 de ani, politicienii romani vor recurge la discursuri nationaliste. 

"Romanii trebuie sa accepte ca noi nu vom putea si nici nu vrem sa sarbatorim 2018. Aceasta acceptare ar trebui sa fie parte a intelegerii si respectului reciproc", spus Hunor, vorbind despre colaborarea cu PSD-ALDE, dar si despre Centenarul Marii Unirii.

El a mai anuntat atunci ca UDMR va lansa in 2018 proiectul "O mie de ani in Ardeal, o suta in Romania", prin care sa prezinte contributiile maghiarilor la evoluatia Transilvaniei si a Romaniei.