Reunit la Bruxelles, Consiliul European a luat o decizie care îi va înfuria pe mulţi dintre cetăţeni: ţările europene pot să exploateze gaze de şist.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului, Herman von Rompuy, care a menţionat care sunt punctele convenite în legătură cu politica energetică: "transformarea pieţelor celor 27 de ţări într-una singură până în 2020", "diversificarea surselor de energie, cu toate resursele: convenţională şi neconvenţională, care include şi gazele de şist" şi despre investiţii de1 miliard de euro până în 2020, fără a menţiona explicit proiectul Nabucco.

Prezent şi el la Consiliu, premierul Victor Ponta a precizat într-o conferinţă de presă că "există o opţiune de a permite ţărilor membre să-şi adapteze legislaţia" în privinţa gazelor de şist, dar "nu se va construi o politică europeană".

Posibilitatea exploatărilor gazelor de şist în România i-a făcut pe mulţi români să iasă în stradă şi să protesteze. Manifestări au avut loc inclusiv la Oradea, dat fiind că două perimetre din Bihor, Tria şi Tulca, au deja acordurile petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare aprobate de Guvern.