Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a anunţat, marţi, că zilele trecute au fost depuse spre evaluare la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale proiectele de reabilitare a clădirii fostei Policlinici Mari de pe strada Republicii nr. 35 şi a fostului han "Arborele Verde", clădire care găzduieşte sala Arcadia. Cele două proiecte sunt în valoare de peste 32 milioane lei.

Sediu şi… muzeu

Pásztor a afirmat că cele două proiecte au fost depuse spre finanţare în cadrul Programului de investiţii în domeniul culturii, aprobat prin OUG 76/2018. În cadrul acestuia, s-a aprobat alocarea către Ministerul Culturii a unor credite de angajament în valoare de 4,5 miliarde lei pentru perioada 2019-2026.

Banii pot fi folosiţi inclusiv pentru "realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare şi/sau modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice". De asemenea, se pot finanţa şi lucrări de reabilitare a unor obiective culturale cum ar fi biblioteci, muzee şi instituţii de spectacole sau concerte.

Potrivit şefului CJ, proiectul privind Policlinica Mare este în valoare de 21.638.434 lei cu TVA şi presupune reabilitarea completă a imobilului. Acesta va deveni apoi sediul administrativ pentru Consiliul Judeţean şi pentru Prefectură. "La etajul superior va fi un mic muzeu al istoriei judeţului, care îi va da şi componenta culturală", a spus Pásztor (foto).

După cum se ştie, clădirea fostei Policlinici Mari, aflată în paragină, a fost câştigată în instanţă de Consiliul Judeţean la finalul lui 2016, însă de atunci şefii CJ Bihor nu au găsit soluţii să o reabiliteze. Iniţial, au vrut să o vândă cu scopul să fie transformată în hotel de 5 stele sau centru comercial de lux. Ulterior, s-au răzgândit şi consilierii judeţeni au votat să devină sediu administrativ al judeţului.

Strategie la anu’

Proiectul privind Hanul "Arborele Verde", una dintre puţinele clădiri rămase nereabilitate pe strada Vasile Alecsandri, a mai fost depus pentru finanţare pe fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, însă nu a fost aprobat. Proiectul depus acum la Ministerul Culturii este în valoare de 10.397.674 lei cu TVA.

În aceeaşi conferinţă de presă, Pásztor Sándor a spus că a înfiinţat un comitet de iniţiativă care să discute punctele principale ale unei Strategii pe Cultură a judeţului Bihor, având în vedere că la ora actuală un astfel de document nu există nici la nivelul judeţului şi nici la nivelul Oradiei. Din comitet fac parte Mircea Jacan, şeful CJCPCT Bihor, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Meleg Vilmos, directorul Filarmonicii, Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi de Peter I. Zoltan, expert în patrimoniul cultural construit.

Anul viitor – a precizat şeful CJ – va fi licitată elaborarea unei strategii culturale detaliate pentru judeţul Bihor valabilă pe 10 ani.

Pásztor a subliniat că este nevoie de o astfel de strategie şi de organizarea mai multor evenimente atractive în Oradea, dar şi în alte zone ale judeţului, căci acestea pot atrage turişti. Şeful CJ a mai spus că Timişoara va fi capitală culturală europeană în 2021 şi este posibil ca Debreţinul să obţină acelaşi titlu în 2023, iar că judeţul Bihor va încerca să se "conecteze" la evenimentele derulate în cele două "capitale".