Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că, în urma unei licitaţii lansate la mijlocul lunii aprilie, a desemnat compania care va construi, pe un teren din strada Ceyrat primit în folosinţă pe 25 de ani, un campus şcolar cu sistem de învăţământ naţional şi internaţional, în urma unei licitaţii.

"Câştigătorul licitaţiei este LMN Global Invest SA, fiind singura companie care a depus o ofertă", a anunţat CJ Bihor, printr-un comunicat dat publicităţii luni.

Rețea privată

LMN Global Invest SA este deţinută, conform informaţiilor Registrului Oficiului Comerţului, de cinci persoane, un cetăţean turc, trei cetăţeni români de origine turcă şi un cetăţean grec. Firma este legată de reţeaua de şcoli private Lumina, ce cuprinde 7 şapte unităţi de învăţământ internaţional cu nivel preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, în Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj, Ploieşti şi Oradea (aici, până în prezent, cu învăţământ preşcolar şi primar).

Potrivit CJ Bihor, campusul şcolar care urmează să fie construit pe strada Ceyrat nr. 4, pe un teren de 8.759 metri pătraţi, "va fi destinat tuturor nivelurilor de învăţământ, de la grădiniţă şi gimnaziu până la liceu, cu o capacitate de aproximativ 600 de elevi", iar predarea se va face în limbile română, engleză, germană, italiană şi spaniolă.

Investitorul va plăti CJ Bihor o redevenţă de 3 euro/mp/an pe durata exercitării dreptului de folosinţă asupra terenului, care este de 25 ani. 

"Această investiţie este un pas înainte pentru învăţământul din judeţul nostru. Copiii vor avea acces, începând de la grădiniţă, la cursuri atât în limba română, cât şi în limbi străine. Ne dorim ca elevii care vor urma această şcoală internaţională să rămână să studieze în continuare la Universitatea Oradea, iar mai apoi să se angajeze în companiile din Oradea şi judeţ. În acea zonă dezvoltăm deja alte proiecte pe învăţământ, cum ar fi Parcul Ştiinţific şi Tehnologic şi Campusul Şcolar pentru Învăţământ Special", a precizat Călin Gal, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.

Investiții asumate

Firma se obligă ca într-o primă etapă, până la 15 septembrie 2023, să construiască o clădire destinată învăţământului preşcolar (Grădiniţă), cu o valoare estimată de 315.000 euro, iar în a doua etapă, până la 15 septembrie 2025, încă una, pentru învăţământ primar şi gimnazial, cu o valoare estimată de 2.295.000 euro.

Într-o a treia etapă, până la 15 septembrie 2027, firma trebuie să realizeze o clădire cu sală de sport, bucătărie, recepţie şi cantină, în valoare estimată de 945.000 euro, iar în ultima etapă, până la 15 septembrie 2028, încă o clădire, pentru învăţământul liceal, în valoare estimată de 945.000 euro.

În total, valoarea investiţiei va fi de 4,5 milioane euro, din care 3,5 milioane euro clădiri, 200.000 euro spaţii verzi, 150.000 euro locuri de joacă, 300.000 euro teren de sport şi 350.000 euro platforme, alei şi parcări.

Primăria și Lumina

Din 2017, în Oradea funcționează o Școală Internațională (International School of Oradea - ISO) înființată, în parteneriat, de către Primărie (în vremea în care Ilie Bolojan era edilul municipiului) și aceeași Fundaţie Lumina. Aceasta are în prezent clase primare și grupe de grădinițe, și are sediul la parterul Colegiului Economic Partenie Cosma.

Așa cum primarul Bolojan din acea vreme explica, scopul ISO este să învețe copiii managerilor străini ai firmelor din parcurile industriale ale oraşului. Printr-un protocol încheiat între municipalitate și fundație, orașul s-a obligat să sprijine inclusiv financiar școala. 

Municipalitatea a asigurat spațiul de funcționare al școlii, a amenajat sălile de clase, a alocat locuințe pentru profesori și a promis că va suporta chiar pierderile financiare în primii trei ani. Ulterior, Primăria nu a mai comunicat nimic privind costurile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!