Consiliul Județean Bihor a anunțat că, în baza unui parteneriat încheiat între Agenția pentru Managementul Destinației, aflată în subordinea sa, cu Poliția Bihor, Garda de Mediu, primăriile Bulz, Bratca și Șuncuiuș, precum și cu firma Intersec General Protect, cele 22 camere de supraveghere video amplasate în Defileul Crișului Repede, pe teritoriul celor trei comune, au început să fie folosite pentru identificarea și sancționarea persoanelor care depozitează ilegal deșeuri în Defileul Crișului Repede.

Acțiunea face parte, conform unui comunicat al CJ Bihor dat publicității marți, dintr-un proiect inițiat de AMD Bihor care se va desfășura în următorii cinci ani, începând din 17 decembrie anul acesta, până în 17 decembrie 2026.

Potrivit CJ Bihor, camerele de supraveghere afișează imaginile în direct pe un monitor, în dispeceratul firmei Intersec General Protect, care le urmărește 24 de ore din 24, „iar când apare o posibilă infracțiune decupează imaginile și face un raport către Garda de Mediu, care ulterior, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, identifică persoana”.

Contravenienții sunt sancționați în conformitate cu legea în vigoare, în funcție de încadrararea faptei, fie contravenție (de către Garda de Mediu), fie infracțiune (de către Poliție). „Deja au fost sancționate primele persoane pe baza înregistrărilor video”, a declarat BIHOREANULUI Bianca Firezar, consilier al președintelui CJ Bihor Ilie Bolojan.

AMD Bihor a încheiat cu SC Intersec General Protect SRL un contract valabil deocamdată pe o perioadă de 12 luni, pentru ale cărei servicii achită 1.800 lei/lună.

Cele 22 camere de supraveghere video au fost montate în Defileul Crișului Repede încă din anul 2019, în urma unor demersuri ale fostului consilier județean PNL Sebastian Lascu, care insista pentru igienizarea acestei zone turistice și sancționarea celor care aruncă deșeuri ilegal, însă nu au folosit, până acum, la nimic.

Explicația? În 2019, fosta conducere a CJ Bihor a făcut un contract pentru monitorizarea înregistrărilor video cu o firmă care, deși s-a angajat să semnaleze toate contravențiile și infracțiunile de acest fel înregistrate video, precum și să trimită rapoarte de constatare a contravențiilor și respectiv infracțiunilor către AMD Bihor, Garda de Mediu și Poliție, nu a făcut acest lucru.

De altfel, tocmai din acest motiv, la propunerea actualilor angajați ai AMD Bihor, conducerea de acum a CJ Bihor a reziliat contractul cu respectiva firmă și a înlocuit-o cu Intersec General Protect. De asemenea, dacă în 2019 protocolul de colaborare era valabil doar între AMD Bihor, Garda de Mediu și Poliția Bihor, acum au fost cooptate și primăriile comunelor Bulz, Bratca și Șuncuiuș.