Aleșii bihorenilor, întruniți miercuri într-o ședință extraordinară, au aprobat în mai puțin de un sfert de oră ultimele detalii financiare ale viitoarelor parcuri industriale din Beiuș, Aleșd, Ștei și Marghita, pentru ca administrația județeană să poată depune proiectele în vederea cofinanțării acestora cu bani europeni prin Programul Regional Nord-Vest.

În unanimitate, consilierii județeni au votat aprobarea proiectelor și cheltuielilor legate de proiecte, precum și indicatorii tehnico-economici pentru fiecare parc industrial în parte.

Conform documentelor adoptate prin vot, pentru Parcul Industrial din Aleșd, în suprafață de 8,5 hectare, valoarea totală a proiectului este de 22,518 milioane lei (cu TVA inclusă), contribuția județului constând în achitarea cheltuielilor neeligibile și a 60% din cheltuielile eligibile, în cuantum de 12,963 milioane lei. Lucrările de construcții - montaj vor fi, la Aleșd, de 17,786 milioane lei (cu TVA), iar durata de realizare de 8 luni, din care două luni proiectarea și șase luni execuția.

Pentru Parcul Industrial din Beiuș, care va ocupa o suprafață de 17,5 hectare, valoarea totală a proiectului este de 44,129 milioane lei (cu TVA inclusă), iar contribuția județului este tot achitarea cheltuielilor neeligibile și a 60% din cele eligibile, în cuantum de 14,815 milioane lei. Valoarea lucrărilor de construcții și montaj va fi de 32,232 milioane lei (cu TVA inclusă), iar durata de realizare tot de 8 luni (două pentru proiectare și șase pentru execuție).

În cazul Parcului Industrial din Marghita, care se va întinde pe 11 hectare, valoarea totală a proiectului este de 30,715 milioane lei (TVA inclusă), Consiliul Județean Bihor asumându-și achitarea cheltuielilor neeligibile și a 60% din cele eligibile, în cuantum de 14,346 milioane lei. Lucrările de construcții și montaj vor costa în total 25,797 milioane lei (cu TVA inclusă). Și în acest caz, durata de realizare a proiectului este de 8 luni (două pentru proiectare și șase pentru execuție).

În fine, pentru Parcul Industrial din Ștei, de 13,6 hectare, valoarea totală a proiectului este de 27,718 milioane lei (cu TVA inclusă), CJ Bihor urmând să achite cheltuielile neeligibile și 60% din cheltuielile eligibile, în cuantum de 24,109 milioane lei (cu TVA inclusă). În acest caz, durata de realizare a proiectului este de șase luni, doar pentru execuție, proiectul tehnic fiind deja întocmit.

Toate cele patru proiecte vor fi depuse de CJ Bihor, pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile, în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-20027.

De menționat că realizarea parcurilor industriale din Beiuș, Aleșd și Ștei a fost deja scoasă la licitație de CJ Bihor în luna februarie a acestui an.

Finalizarea lor ar urma să aibă loc cel târziu la începutul anului viitor în cazul în care procedurile de achiziție nu vor fi contestate de firmele perdante.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!