Aleşii bihorenilor au aprobat, marţi, desfiinţarea Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din subordinea Consiliului Judeţean Bihor şi a celor 17 posturi cuprinse în organigramă. În ultimii ani, opoziţia a acuzat că această structură este folosită pentru finanţarea unor ONG-uri apropiate forţelor politice de la conducerea CJ, adică PSD, UDMR şi ALDE.

Decizia a fost luată cu 32 de voturi "pentru" şi două abţineri, într-o şedinţă ţinută în Sala Mare a Consiliului Judeţean, cu consilierii prezenţi, şi nu online prin platforma Zoom, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni.

Oficial, în proiect, iniţiatorii au motivat că noile reglementări ale Codului Administrativ exclud structuri ca aceasta din rândul instituţiilor publice. De fapt, însă, decizia fusese luată de la începutul acestui an, când CJ Bihor a alocat buget pentru DDIP până cel mult la finalul lunii august.

În plen motivele n-au fost prezentate. Contactat de BIHOREANUL, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, a spus că nu s-a mai dorit continuarea activităţii în contextul în care o parte din prerogativele DDIP au fost preluate de Direcţia Social Comunitară din subordinea instituţiei. "Am reuşit să preluăm o parte din lucrurile pe care le făcea DDIP la DSC, care va derula acele finanţări pentru proiectele nerambursabile", a spus Pásztor.

DDIP îşi încetează existenţa în termen de "60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii". În următoarele zece zile, directorul entităţii va trebui să-i concedieze pe angajaţii DDIP. În proiect nu se precizează câte dintre cele 17 posturi din organigramă sunt şi ocupate.

Înfiinţată în 2010, DDIP nu s-a remarcat prin proiecte spectaculoase, ci mai degrabă prin împărţirea de bani - şi nu puţini - pentru proiecte nerambursabile depuse de diverse asociaţii şi ONG-uri din Bihor.

După desfiinţarea DDIP, CJ Bihor nu va mai avea o direcţie dedicată dezvoltării de proiecte pentru judeţ. În schimb, subliniază Pásztor, proiectele cu fonduri europene sunt elaborate de mai multe direcţii din cadrul instituţiei, în funcţie de specificul lor. "Fiecare face partea lui. Avem de exemplu proiecte europene pe drumuri, de care se ocupă Direcţia Tehnică. La fel avem o structură care se ocupă de proiecte RO-HU", a spus şeful CJ.

Vezi înregistrarea şedinţei CJ de marţi: