În prima săptămână a noului an, administrația județeană a publicat în transparență decizională proiectul bugetului pe 2023, atât pentru aparatul propriu al Consiliului Județean, cât și pentru instituțiile din subordine.

Venituri record

Noul buget prevede o creștere cu 49,41% a veniturilor față de cel din anul trecut, până la 1,351 miliarde lei. Potrivit proiectului, cea mai mare parte vor proveni din fonduri europene și acordate de alte organisme pentru proiectele cu finanțare externă nerambursabilă – 715,917 milioane lei.

Sumele și cotele defalcate din TVA sunt estimate la 217,109 milioane lei, cele din impozitul pe venit la 154,461 milioane lei, sumele defalcate din TVA pentru așa numitele cheltuieli descentralizate la 125,323 milioane lei, cele defalcate din TVA pentru drumuri la 28,752 milioane lei, iar sumele defalcate din TVA pentru echilibrare la 63,034 milioane lei.

Din subvenții de la bugetul de stat administrația județeană prognozează încasări de 31,068 milioane lei, în timp ce veniturile proprii ale bugetului local sunt estimate la 33,052 milioane lei (inclusiv cota de 2% din impozitul pe venit pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole și concerte), iar veniturile din alte surse la 51,129 milioane lei.

În fine, proiectul de buget pe 2023 ține cont și de un credit intern de 71,003 milioane lei, plus un excedent al bugetului local din anul trecut de 78,103 milioane lei (bani necheltuiți din cauza imposibilității de începere a unor proiecte planificate, cum este și centura Beiuș, blocată în contestații ale firmelor care au participat la licitație).

Cheltuieli pe măsură

Cheltuielile previzionate pentru anul 2023 de administrația județană sunt, conform proiectului de buget, tot de 1,351 miliarde lei. Din acest total, capitolul pentru dezvoltare este cel mai consistent, de 977 milioane de lei, cu aproximativ 58% peste cel din anul 2022.

„Mai mult de 70% din sumele propuse provin din atragerea de fonduri externe nerambursabile pentru lucrări de infrastructură și alte proiecte”, precizează un comunicat dat publicității joi de Consiliul Județean Bihor.

Printre investițiile prognozate pentru 2023 se numără: realizarea drumului de legătură Oradea - Sânmartin, inelul rutier metropolitan Oradea, centurile Aleșd și Beiuș, extinderea terminalului nou al Aeroportului Oradea, realizarea unor lucrări pe DJ792 A Beliu - Tinca - Leș, reabilitarea DJ 795 Salonta - Tinca, continuarea lucrărilor la Drumul Apuseni (Beiuș - Stâna de Vale, Stâna de Vale - Remeți) etc.

Per ansamblu, cheltuielile secțiunii de funcționare prezintă o majorare față de bugetul anterior cu doar 8,64%, datorită în principal majorării prețurilor la energie și utilități, a majorărilor salariale conform OUG 168/2022 și creșterii cheltuielilor cu hrana în instituțiile de sănătate și de asistență socială.

Așteaptă sugestii

Proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Consiliul Județean Bihor la Secțiunea transparență decizională (https://www.cjbihor.ro/informatii-publice/transparenta/transparenta-decizionala/) și la sediul instituției (Oradea, str. Parcul Traian nr. 5), în plus putând fi obținut și în copie pe baza unei cereri depuse la biroul de relaţii cu publicul al instituției.

În baza Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, locuitorii județului pot depune contestații privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia pe site-ul și la avizierul CJ Bihor.

Propuneri, sugestii și opinii cu valoare de recomandare privind proiectul se pot depune până la data de 20.01.2023 în format electronic pe adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro, prin poştă pe adresa CJ Bihor sau la sediul instituţiei, la registratură, între orele 8-16.

Materialele transmise trebuie să poarte menţiunea „Propuneri privind Proiectul de buget de venituri și cheltuieli al Județului Bihor și a instituțiilor subordonate pe anul 2023”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!