Lucrările pentru construirea Parcului Științific și Tehnologic din Oradea, menit să faciliteze transferurile tehnologice către companiile locale și să fie operat de specialiștii Universității, au fost finalizate și recepționate, a anunțat joi administrația județeană. Proiectul de aproape 40 milioane de lei urmează să fie închis după dotarea cu toate echipamentele necesare, între care și un server AI.

Clădirea construită pe strada Ceyrat are două etaje, cu o suprafață desfășurată de 5.417,78 mp, urmând să adăpostească nu mai puțin de 40 de laboratoare de cercetare și prototipare, de cercetare în domeniul inteligenței artificiale și de tip Open Lab și Makers Eco-System.

De asemenea, la primul etaj a fost amenajată o sală de conferințe cu o capacitate de 300 de locuri, iar în exterior a fost amenajată o parcare cu 57 de locuri pentru autovehicule și rastele pentru biciclete.

Totodată, arată CJ Bihor, a început livrarea echipamentelor pentru dotarea Parcului Științific și Tehnologic, până în prezent fiind primite două dintre acestea, și anume o mașină-unealtă cu comandă numerică pe 5 axe și un Scanner 3D pentru realizarea de modele virtuale de mari dimensiuni, ambele având o valoare de 2,005 milioane lei, cu TVA inclus.

În perioada următoare, dotările vor fi completate cu un echipament de fabricare aditivă de mase plastice, un scanner 3 D pentru măsurarea de piese în vederea prototipării și reverse engineering, o mașină de măsurat coordonate 3D, seturi de testare (sclerometru digital, betonoscop digital, nocivala de verificare, pahometru), cameră climatică, presă automată universală, mașină de testare oțel beton la îndoire, aparat de verificare la oboseală a materialelor, aparat digital pentru încercări mecanice la șoc pentru material plastic, mașină pentru încercări mecanice la tracțiune și compresiune pentru material plastic, aparat digital pentru măsurarea durității materialului plastic, server inteligență artificială, precum și mobilier.

Valoarea proiectului a fost de 39, 768 milioane lei (cu TVA inclus), acesta fiind finanțat cu fonduri europene din Programul Operațional Regional 2014-2020.

Lucrările de construcții, începute în septembrie 2021, au fost executate de o asociere formată din firmele Construcții Erbașu și Abed Nego.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!