Consiliul Județean anunță că, prin Centrul de Cultură al Județului Bihor, care îi este subordonat, va achiziționa „servicii culturale folclorice” pentru anul în curs, după ce desființarea Ansamblului Crișana, decisă anul trecut, a fost considerată legală de Curtea de Apel Oradea în urma unui proces deschis de foștii angajați.

Pentru că este un proiect-pilot la nivel național, CJ Bihor face publice caietul de sarcini și anexele acestuia.

Folclor cu transparență

„Aceste servicii au scopul de a promova tradițiile autentice bihorene, cântul, jocul popular, costumele tradiționale, obiceiurile și datinile, prin realizarea de spectacole și alte activități culturale folclorice”, arată CJ Bihor printr-un comunicat dat publicității vineri.

Potrivit acestuia, dat fiind faptul că este un „proiect pilot la nivel național”, înainte de lansarea procedurii de achiziție instituția de cultură pune la dispoziția publicului caietul de sarcini și anexele acestuia (contract de prestări servicii, raport de activitate și proces verbal de recepție).

Potrivit acestor documente, valoarea estimativă a contractului va fi de 100.000 lei/lună, fără TVA, iar cei interesați trebuie să depună o garanție de participare de 5.000 lei și să-și asume un anumit număr de evenimente. La licitație se vor putea prezenta doar persoane juridice, care trebuie să dețină o sală proprie de repetiții și pregătire a spectacolelor, trebuie să amenajeze sala de spectacole și să asigure serviciile de lumini și sonorizare, iar personalul artistic trebuie angajat fie cu contracte de muncă, fie cu contracte de prestări servicii.

De asemenea, firma trebuie să aibă un organizator de evenimente, un coregraf și minimum 6 perechi de dansatori, o orchestră populară cu cel puțin 7 instrumentiști, să dețină costumele populare necesare, să prezinte un portofoliu artistic și să fi participat la festivaluri naționale și internaționale de profil.

Persoanele care doresc să formuleze sugestii privind documentația le pot transmite din 1 până în 11 aprilie, la ora 12.00, la adresa de e-mail - centruldeculturabihor@gmail.com.

Mai economicos

Achiziția de „servicii culturale folclorice” are loc în baza unei Hotărâri a Consiliului Județean Bihor adoptate în august 2021, după desființarea Ansamblului Folcloric Crișana, decizie motivată prin faptul că acesta avea un buget considerabil (doar salariile angajaților costând în 2020 peste 2,8 milioane lei”), dar și prestații prea puține în raport cu banii cheltuiți.

Din cauza desființării Ansamblului, o parte dintre angajați au deschis un proces în care au cerut atât suspendarea HCJ, cât și anularea actului administrativ. Într-o primă fază, după ce Tribunalul Bihor le-a dat satisfacție, dispunând suspendarea aplicării Hotărârii CJ Bihor, Curtea de Apel a permis punerea în aplicare a deciziei de desființare a Ansamblului, recunoscând dreptul ordonatorului de credite de a desființa o structură pe care tot el a înființat-o.

„Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat definitiv, hotărând că CJ Bihor are dreptul să desființeze Ansamblul”, a declarat pentru BIHOREANUL Bianca Firezar, consilier al președintelui Ilie Bolojan.