Consiliul Județean Bihor împrumută încă 100 milioane de lei, pentru a începe sau continua mai multe investiții, pentru care speră să primească ulterior bani europeni. Este cel de-al doilea mare împrumut care va fi contractat de această administrație, după un altul tot de 100 milioane de lei, semnat în februarie 2022, cu Raiffeisen Bank. 

„Tragerea” noului împrumut a fost aprobată joi în ședința ordinară a CJ Bihor cu unanimitate de voturi și fără comentarii. Au participat 33 de aleși ai județului, unii dintre ei intrând online în ședință. Au lipsit în schimb președintele Ilie Bolojan și un consilier UDMR, Grim András. 

Banii vor fi folosiți pentru finanțarea a 12 proiecte de investiții. Trei dintre acestea vizează reabilitarea unor porțiuni de drumuri județene din Zona Metropolitană Oradea, de pildă DJ767J, DJ767E, DJ767D, DJ797G, DJ797F, iar un al patrulea reabilitarea și modernizarea DJ795 Salonta – Tinca. 

De asemenea, banii împrumutați vor fi folosiți pentru reabilitarea drumului județean de la Delani la Beiuș (DJ764L), precum și pentru reabilitarea a peste 9 kilometri din traseul DJ763 Padiș - Ic - Ponor. 

Totodată, 15,2 milioane de lei din acest împrumut ar urma să fie folosiți pentru lucrările de reparații și reabilitare a fostei Policlinici Mari din Oradea, viitor sediu al Consiliului Județean Bihor, iar 10 milioane de lei pentru edificarea viitorului Centru Cultural Multifuncțional din Oradea.

În fine, banii vor fi folosiți și pentru înființarea parcurilor industriale - numite „parcuri de specializare inteligentă” - din Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita. 

„Derulăm niște proiecte care vor fi finanțate, de fapt, din fonduri europene. Avem deja proiectele depuse pentru finanțare, dar axele s-au deschis mai târziu, ghidurile încă nu au apărut, avem această procedură ca, până când primim finanțarea europeană, să putem începe lucrările, să nu stăm pe loc”, a precizat pentru BIHOREANUL Călin Gal, unul dintre vicepreședinții CJ Bihor. 

El a spus că acest credit va fi un „buffer” din care se vor trage banii pentru începerea lucrărilor, iar „când intră pe finanțare din proiecte nerambursabile, îl reîntregim cu banii care vin și îl avem tot timpul întreg”. 

Conform lui Călin Gal, cu tot cu împrumutul de 100 milioane de lei propus acum, gradul de îndatorare rămâne sub limita legală de 30% din media veniturilor proprii din ultimii trei ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!