Reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor au anunţat că instituţia a încheiat un parteneriat cu co-iniţiatorii Şcolii Profesionale Germane Kronstadt din Braşov, care va urma să ajute instituţia bihoreană cu know-how pentru înfiinţarea unor şcoli profesionale menite să asigure forţă de muncă pentru viitoarele Parcuri Industriale din judeţ.

Parteneriatul a fost încheiat marţi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, şi de preşedintele Clubului Economic German din Braşov (co-iniţiatorii Şcolii Kronstadt), Werner Braun.

"În baza protocolului, pe lângă Parcurile Industriale gestionate de Consiliul Judeţean vor funcţiona şcoli care vor forma tineri în sistem de educaţie dual pentru domeniul tehnic", se arată într-un comunicat de presă al CJ Bihor.

Practic, Clubul Economic German va ajuta Consiliul Judeţean cu know-how-ul înfiinţării şi susţinerii unor şcoli profesionale de succes, cea din Braşov având circa 500 de elevi pe an.

Şcolile ar urma să fie înfiinţate de CJ Bihor în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi ar urma să fie amplasate în mai multe zone din Bihor, unde autorităţile pregătesc amenajarea şi deschiderea unor parcuri industriale (Tileagd, Beiuş şi Săcuieni).

"Avem nevoie de muncitori calificaţi, în funcţie de nevoile mediului de afaceri din Bihor, de tineri formaţi în şcoli româneşti după modelul german", a mai spus vicepreşedintele Traian Bodea.

CJ Bihor mai specifică în informare că în Germania învăţământul profesional este susţinut în proporţie de 100% de stat, în timp ce în ţară, mai precis în Braşov, statul oferă o finanţare de 200 de lei/elev/lună acestor şcoli, suma fiind dublată însă de agenţii economici de acolo. "Trebuie să identificaţi meseriile de care aveţi cea mai mare nevoie şi să funcţionaţi în cadrul unei organizaţii. Veţi beneficia de tot sprijinul pe care Clubul Economic German poate să îl ofere", a precizat Werner Braun în timpul întâlnirii care a avut loc CJ Bihor.

În Braşov, Şcoala Profesională Kornstadt este dotată cu echipamente specifice practicii elevilor chiar de companiile pentru care se pregătesc aceştia.

Merită precizat că, preluând acelaşi model, şi anume al Şcolii Profesionale Kronstadt Braşov, Primăria Oradea a înfiinţat încă din 2013 Şcoala Eurobusiness, cu mai multe specializări, menite să pregătească viitori angajaţi ai companiilor din parcurile industriale din municipiu. De altfel, şi în Oradea elevii care urmează specializările şcolii profesionale Eurobusiness primesc bursă de 200 de lei din partea statului şi încă 200 de lei de la firmele din Parcul Industrial.