Consiliul Judeţean Bihor pune la bătaie până la 329,622 milioane lei pentru construirea şoselei care va ocoli municipiul Beiuş, vineri fiind lansată licitaţia de execuţie a lucrărilor.

"Astăzi, 8 octombrie, a fost lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul privind licitaţia pentru execuţia lucrărilor la Centura Beiuş", a comunicat CJ Bihor despre proiectul a cărui valoare estimată este cuprinsă între 316,930 şi 329,622 milioane lei.

Potrivit CJ Bihor, durata de execuţie a lucrărilor la "Varianta ocolitoare a municipiului Beiuş" este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, preconizat pentru primăvara anului viitor, aşa încât şoseaua să fie gata până la sfârşitul anului 2023.

"Lucrările sunt complexe (cu trei pasaje supraterane şi două viaducte de peste 700 de metri lungime fiecare) şi vor trebui finalizate până la sfârşitul anului 2023. Proiectul tehnic face parte din documentaţie, iar dacă procedura de licitaţie se va derula fără probleme lucrările ar trebui să înceapă în primăvara anului viitor", a precizat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Conform proiectului tehnic, şoseaua ar urma să aibă o lungime de 7,33 de kilometri, cu două benzi de circulaţie, câte una pe sens. Lăţimea părţii carosabile va fi de 7 metri, cu supralărgiri, lăţimea benzilor de încadrare de câte 0,75 metri, iar cea a acostamentului de câte 1,70 metri.

Traseul şoselei a fost definitivat în luna martie a acestui an, după ce Comisia tehnico-economică a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a analizat trei variante. Cea stabilită urmează în proporţie de 95% traseul dorit de CNAIR în urmă cu mai bine de un deceniu, între timp fiind făcute şi exproprierile, restul de 5% fiind suportate de CJ Bihor după ce în dreptul localităţii Tărcaia Primăria a construit o staţie de epurare aşa încât culoarul a trebuit deviat pe terenuri cultivate cu legume, în solarii, de către localnici. De altfel, 50 dintre aceştia au şi desfăşurat în luna iunie un protest în faţa sediului CJ Bihor, însă fără a obţine modificarea traseului.

Firmele interesate să execute lucrările de construire a centurii pot depune oferte până la data de 13 decembrie, ora 15:00.

Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 – 2020. Pe de altă parte, tot din fonduri europene CJ Bihor pregăteşte şi construirea unei şosele ocolitoare pentru oraşul Aleşd, proiect abandonat de CNAIR, la fel precum cel pentru centura Beiuşului, tot cu zece ani în urmă. Pentru centura Aleşd, CJ Bihor a lansat licitaţia în luna iulie, la pachet, pentru proiectare şi execuţie, la începutul lunii trecute fiind înregistrate şapte oferte