Războiul continuă în Consiliul Judeţean Bihor. Majoritatea formată din UDMR, PSD şi ALDE a hotărât, marţi, ca instituţia să acţioneze în instanţă PNL Bihor, motivând că grupul consilierilor liberali prejudiciază judeţul deoarece blochează "în mod abuziv" şi cu rea voinţă proiectele propuse de executiv.

Preşedintele Pasztor Sandor le-a spus liberalilor că ei au tras primul pumn – adică au dat CJ în judecată pentru alegerile din iunie 2016 – şi le-a transmis mesajul pe care l-ar fi primit, în acel context, de la Ilie Bolojan, şi anume: "Apăraţi-vă!".

Nişte abuzivi!

Consiliul Judeţean va promova în instanţă o "acţiune în constatare", acţiune prin care un reclamant solicită instanţei "doar să constate existenţa unui drept subiectiv al său faţă de pârât ori, după caz, inexistenţa unui drept subiectiv al pârâtului împotriva sa".

Cu alte cuvinte, în acest caz, "triada" UDMR, PSD şi ALDE vrea o sentinţă care să certifice că, în mod deliberat, pentru că au pierdut şefia CJ, liberalii îi blochează acum activitatea instituţiei. Juridic, indiferent care ar fi sentinţa, ea nu va avea un caracter executoriu.

În argumentarea lor, liderii CJ Bihor detaliază că liberalii au boicotat şedinţele de constituire şi alegere a noii conducerii în 2016, şi-au "fabricat" în mod intenţionat dovezi pentru procesul pe care, ulterior, l-au intentat împotriva instituţiei, că nu îşi respectă jurământul de "bună credinţă" pe care l-au rostit după alegeri şi îşi folosesc dreptul de vot ca "armă politică" împotriva majorităţii.

Executivul CJ înşiruie o serie de proiecte utilitare şi de patrimoniu, care aveau nevoie de două treimi din voturi şi pe care PNL Bihor le-a blocat "intrând în sfera abuzului de drept": inventarele privind patrimoniul, contractul de comodat pentru serviciile de Permise şi Paşapoarte, preluarea unei case a pompelor de către Muzeul Ţării Crişurilor, etc.

"Poate o să ne şi împuşcaţi…"

Amintim că PNL Bihor a câştigat în primă instanţă procesul intentat în urma "ţigăniilor" petrecute la şedinţa de alegere a noii conduceri a CJ Bihor. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, alegerile vor trebui reluate.

Marţi, în mod evident, liberalii s-au opus proiectului prin care Consiliul Judeţean primeşte acordul de a acţiona, la rândul lui, PNL Bihor în instanţă, arătându-se nelămuriţi de detaliile acestuia, cât mai ales de scopul acţiunii. "Înţeleg că ne daţi în judecată că nu votăm hotărârile propuse de dumneavoastră şi poate o să ne şi împuşcaţi dacă vi se va da dreptate", a spus liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu.

Acesta a afirmat că acţiunea UDMR, PSD şi ALDE este una care frezează penibilul. "Adevărul este că v-aţi speriat că aţi pierdut procesul în primă instanţă. Păi, dacă era obligatoriu să votăm tot ceea ce propuneţi, era stipulat prin lege şi nu ne mai întâlneam la şedinţe", a spus Avrigeanu.

Voi aţi dat primul pumn…

În schimb, Pasztor Sandor şi-a început explicaţiile spunând că liberalii blochează proiecte care nu au legătură cu sfera politică: "Inventarul patrimoniului, depunerea unor proiecte pe fonduri europene, casa pompelor de la Muzeu. Pe inventarul judeţului de 3 luni aşteptăm să ne spuneţi ce am greşit…". La rândul său, vicepreşedintele Ioan Mang a spus că PNL face totul "premeditat" fără a lua în considerare binele bihorenilor.

Liberalii nu s-au arătat, însă, speriaţi. "Vă solicit bărbăteşte să faceţi acţiunea asta, nu numai aşa, de imagine. Să vedem ce va spune instanţa…", a comentat Dacian Foncea.

Pe fondul polemicilor stârnite de acest proiect, Pasztor a spus că PNL-iştii n-ar trebui să fie atât de miraţi. "De ce suntem surprinşi? Ştiţi cum e? Ca la birt, când Poliţia face procesul verbal: "Eu am fost ăla care a răspuns la primul pumn". No, suntem la faza asta…". În fine, el a încheiat discuţiile citându-l pe Ilie Bolojan: "Cum mi-a spus şi preşedintele vostru în urmă cu două luni (n.r. – pe tema procesului intentat de PNL): "Apăraţi-vă!". Acelaşi lucru vi-l spunem şi noi".

Neînduplecaţi…

Cum le este obiceiul, şi marţi consilierii PNL au trântit mai multe propuneri care cereau 24 voturi "pentru", între care, din nou, cele pentru însuşirea inventarului de bunuri ale judeţului, scoaterea la licitaţie pentru închiriere a unui imobil, trecerea dreptului de administrare a Casei Pompelor de pe Armatei Române în folosinţa Muzeului Ţării Crişurilor şi altele.

Reprezentanţii puterii au avertizat că blocarea acestora ar putea avea consecinţe grave, în special în cazul ultimului proiect, care foloseşte la avizarea ISU a noii clădiri a Muzeului.

De asemenea, la începutul şedinţei de marţi, Pasztor a făcut un apel la liberali să ia în considerare aprobarea prelungirii contractului de comodat cu Instituţia Prefectului pentru funcţionarea serviciilor de Permise şi Paşapoarte în imobilul din strada Dunării nr. 2, pe care au refuzat-o de două ori. "Contractul acolo a expirat. Am avut o discuţie cu domnul prefect. Aş dori să-mi daţi un acord de principiu şi convocăm o şedinţă extraordinară pe prelungirea contractului. Dacă nu, asta este. Îi trimit o adresă domnului prefect să închidă Permisele şi Paşapoartele", a ameninţat Pasztor. 

PNL-iştii s-au folosit de faptul că proiectul nu era pe ordinea de zi a şedinţei de marţi şi au dat de înţeles că, dacă ar fi fost, l-ar fi votat…