Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bihor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Dumitru Voloşeniuc şi directorul interimar al Teatrului de Stat, Daniel Vulcu, au răspuns anunţului prefectului Bihor, Gavrilă Ghilea, de a ataca în contencios hotărârile CJ privind reorganizarea instituţiilor de cultură bihorene.

Ghilea a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o reprezintă a atacat în secţia de contencios administrativ a Tribunalului mai multe hotărâri de CJ în baza cărora s-a ajuns la încetarea contractului de management al directorului Lucian Silaghi şi numirea lui Daniel Vulcu ca director interimar. Astfel, potrivit lui Ghilea, odată atacate, hotărârile sunt suspendate de drept.

Atac tardiv

Întrebat încă înainte de a începe conferinţa de presă dacă mai este director al teatrului orădean, Daniel Vulcu a răspuns râzând: "Şi când n-am fost director, am fost". Apoi, atât el, cât şi Voloşeniuc au argumentat. "Atacul Prefecturii e tardiv, nu mai are ce să atace. Prefectura încearcă să facă joc de glezne sau chestiuni politice. Exista posibilitatea ca în 30 de zile de la emitere Hotărârea 2 din ianuarie să fie atacată, dar nu s-a făcut. E clar că acum e o apărare pentru domnul Silaghi, fostul manager", a declarat Voloşeniuc.

Practic, vicepreşedintele CJ susţine că a expirat termenul în care Prefectura putea să atace hotărârea privind numirea comisiilor de evaluare a managementului instituţiilor publice de cultură, hotărâre dată la începutul lunii ianuarie şi din care au decurs alte hotărâri. "Prefectul trebuia să vină la momentul respectiv, pentru ca hotărârea să nu producă efecte. Or, ea a produs, nu poate fi totul readus la starea iniţială", a completat Vulcu.

Mai precis, efectele hotărârii sunt că evaluarea s-a făcut, notele s-au dat, iar fostul manager, Lucian Silaghi, a fost revocat. Totodată, cei doi susţin că hotărârile consilierilor judeţeni date în 31 martie, prin care se aprobau rezultatele evaluărilor managerilor instituţiilor de cultură, dar şi revocarea lui Silaghi din funcţia de manager şi care au fost la rândul lor atacate de prefect, sunt doar efectele celei de-a doua hotărâri.

Contestarea, şi ea tardivă

Vulcu e convins că, deşi n-au zis-o pe şleau, atât prefectul, cât şi Silaghi sunt nemulţumiţi de componenţa comisiei de evaluare, formată dintr-un jurist - Florin Birta, doi economişti, un critic de teatru - Mircea Morariu, un scenarist şi dramaturg - Mircea Jacan.

"Această comisie a fost contestată după ce s-au aflat rezultatele", a mai spus Vulcu, completând că Lucian Silaghi trebuia să conteste comisia ce urma să-l evalueze înainte de a afla că a luat o notă mică. Pentru că a contestat după ce şi-a aflat nota, Silaghi lasă să se înţeleagă că, dacă ar fi luat o notă mare, n-ar fi avut nicio problemă cu componenţa comisiei...

Vulcu rămâne şef

Drept urmare, Voloşeniuc a spus că, în cursul zilei de joi, Consiliul Judeţean va trimite o adresă Teatrului de Stat prin care informează că Daniel Vulcu este, totuşi, manager până când nu va exista o hotărâre definitivă şi irevocabilă a unei instanţe. Astfel, vicepreşedintele a confirmat că CJ refuză să ia act de atacul în contencios al Prefecturii.

Jurnaliştii i-au amintit lui Daniel Vulcu că şi hotârârea Consiliului Local Oradea privind impunerea unei taxe pentru cetăţenii care nu-şi reabilitează faţadele clădirilor monument istoric a fost atacată când avea deja efecte, adică atunci când unii orădeni o plătiseră deja. Întrebat care e diferenţa între cele două situaţii şi de ce colegul său de partid, primarul Ilie Bolojan, n-a procedat cum face Consiliul Judeţean acum, Vulcu n-a putut însă să ofere un răspuns.

Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Florin Ardelean, a declarat că instituţia îşi va prezenta punctul de vedere asupra acestei situaţii în cursul zilei de joi, printr-un comunicat de presă.