Aleşii judeţeni au decis, marţi, renunţarea la achiziţionarea domeniului de la Cighid care găzduieşte un centru de recuperare pentru persoane cu dizabilităţi al DGASPC după ce proprietarii acestuia au refuzat să coboare preţul. CJ Bihor îşi exprimase dreptul de preemţiune asupra acestuia.

Materialul de renunţare la cumpărarea castelului şi domeniului de la Cighid a fost pus în faţa consilierilor judeţeni după ce o comisie specială înfiinţată la nivelul CJ a analizat situaţia juridică şi fizică a proprietăţii, respectiv a încercat să negocieze cu proprietarii acesteia.

Recent, domeniul de la Cighid format dintr-o clădire (castelul dărăpănat) şi o suprafaţă de 54.108 mp a fost evaluat la 502.600 euro, sumă pe care CJ nu o putea depăşi în cumpărarea imobilului, ci a încercat să o diminueze. Proprietarii, Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman Ştefan, au refuzat însă să lase din preţ.

Pe lângă faptul că nu s-a reuşit reducerea sumei de cumpărare, membrii comisiei au ajuns la concluzia că şi investiţia nu este una oportună şi din cauza faptului că fostul castel este într-o stare avansată de degradare şi ar necesita investiţii de încă circa 600.000 euro în reabilitare.

Mai mult, Consiliul Judeţean este în litigiu cu proprietarii domeniului Cighid pentru constatarea dreptului de proprietate al judeţului Bihor asupra unui număr de patru căsuţe de tip familial construite în anii 90 pe acea proprietate. Procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi are termen pe 26 septembrie.

Potrivit preşedintelui CJ, Pásztor Sándor, urmează găsirea unor alte locaţii pentru găzduirea Centrului de Recuperare pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi din subordinea DGASPC Bihor.