Rămâne cum au stabilit! Deşi săptămâna trecută prefectul Gavrilă Ghilea soma Consiliul Judeţean să anuleze hotărârea din luna iunie privind descentralizarea programului lapte-corn prin "pasarea" către primării a responsabilităţii de a organiza licitaţii pentru desemnarea firmelor care să distribuie în şcoli lapte, cornuri şi mere, aleşii bihorenilor au hotărât miercuri să-şi menţină decizia, motivând că primăriile trebuie să se descurce pe cont propriu.
Kiss s-a "sucit": Primarii nu au scuze!
Primul care a luat cuvântul pe acest subiect a fost vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss care, deşi la şedinţa anterioară afirmase că descentralizarea este "o prostie", a pledat pentru ea.
Kiss a spus că între timp s-a documentat, constatând că primările din judeţ au fost informate asupra descentralizării programului încă de anul trecut. El a citat o adresă transmisă de CJ primăriilor pe 10 februarie 2011 în care se menţiona că, dacă edilii nu vor răspunde până la 15 februarie, conducerea Consiliului Judeţean va considera că şi-au dat "acordul tacit" pentru preluare.
"Că unor primării le-a luat mai mult să se lumineze că nu prea vor să facă aceste licitaţii, şi nu prea înţeleg de ce, şi ne anunţă pe noi în august că nu vor, noi nu putem lua în considerare. Noi le-am atras atenţia cu foarte mult timp în urmă să le facă. Au răspuns tacit, aşa că n-au decât să se organizeze!", a punctat Kiss.
Licitaţiile, obligatorii în opt localităţi
La rândul său, preşedintele Radu Ţîrle a spus că a obţinut de la Inspectoratul Şcolar Judeţean date care demonstrează că doar în opt localităţi bihorene sumele alocate programului depăşesc 15.000 de euro, ca atare doar în aceste localităţi trebuie organizate licitaţii, concluzia fiind că primarii nu au nici scuza că până la începerea noului an şcolar nu mai au timp să facă licitaţii.
De asemenea, Ţîrle a explicat din nou de ce programul trebuie să fie gestionat de comunităţile locale. "Şi aşa au fost destul de multe probleme cu acest program. Nu avem o armată de oameni să trimitem prin judeţ, ca să verifice în toate localităţile dacă produsele ajung la timp în şcoli sau dacă sunt păstrate în condiţii bune", a zis Ţîrle, reiterând ideea posibilităţii firmelor mici, din localităţi, să participe la licitaţii.
Avrigeanu: E varză!
Singurul care a făcut opoziţie, însă numai într-o primă fază, a fost liderul consilierilor judeţeni ai PDL, Ionel Avrigeanu. Acesta a susţinut că niciuna din cele cinci adrese transmise în total de CJ primăriilor pe acest subiect nu precizează că banii vor fi alocaţi în continuare de Consiliul Judeţean, şi nu trebuie cheltuiţi din bugetele primăriilor.
"M-au sunat mai mulţi primari pe această temă. Faptul că nu li s-a comunicat că banii nu vin de la bugetul local, ci de la judeţ, este principalul motiv pentru care ei au refuzat preluarea acestui program. Aţi reuşit să faceţi din lapte şi corn varză", a acuzat Avrigeanu, făcând trimitere directă spre preşedintele CJ, Radu Ţîrle.
Avrigeanu a mai punctat, pe bună dreptate, şi că primarii nu puteau da răspunsurile de capul lor, în doar 5 zile (din 10 până în 15 februarie), deoarece asemenea decizii se iau prin vot, iar Consiliile locale ar fi trebuit să hotărască dacă sunt sau nu sunt de acord cu preluarea programului.
Să se descurce!
Ce va fi în continuare? Nimeni nu ştie. La întrebarea consilierului PSD Mihai Bar, care a vrut să ştie ce este de făcut pentru ca elevii să beneficieze de gustare de la începutul anului şcolar, preşedintele CJ a repus pe tapet indolenţa edililor, arătând că adresele au fost trimise începând cu 2 noiembrie 2010, deci primăriile ar fi avut tot timpul să răspundă. "Cele 3-4 primării care trebuie să organizeze licitaţii, iertaţi-mă, dar e problema lor!...", a spus Ţîrle.
O soluţie a propus-o consilierul UDMR Szabo Odon, care a spus că cele opt localităţi care trebuie să organizeze licitaţii ar putea solicita cereri de oferte pentru o valoare de maxim 15.000 de euro, iar "în paralel să demareze procedura pentru întregul an şcolar", a explicat UDMR-istul.
În final, aleşii bihorenilor au votat în unanimitate pentru menţinerea hotărârii date anterior, urmând ca răspunsul să fie transmis atât Prefecturii, cât şi consiliilor locale.
Descentralizare cu refuz
Scandalul descentralizării programului lapte-corn a izbucnit la începutul lunii iulie, când CJ a transmis primăriilor bihorene Hotărârea de Consiliu Judeţean nr. 145 din 30 iunie, cerându-le edililor să "ia la cunoştinţă" şi "să se conformeze" cu privire la preluarea programului, deşi între CJ şi consiliile locale nu există raporturi de subordonare.
Singura primărie care din start a refuzat să preia programul lapte-corn a fost cea din Oradea, dar ulterior modelul a fost copiat şi de alţi primari, precum cei din Marghita, Salonta, Beiuş, Nucet şi Brusturi.