Reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor au anunţat, luni, că "în aceste zile" va apărea în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice caietul de sarcini pentru achiziţionarea serviciului de mutare a exponatelor din vechiul în noul Muzeul al Ţării Crişurilor. Operaţiunea va fi una costisitoare, valoarea estimată fiind de 3.031.950 lei.

"În regim de transport rutier special "de la perete la perete", în conformitate cu normele de transport a obiectelor de patrimoniu, vor fi transferate exponatele aparţinând secţiilor de etnografie, artă, istorie, ştiinţele naturii, arheologie. Serviciile licitate mai includ realizarea unor sisteme specializate de ambalare/dezambalare, manipulare, împachetare/despachetare precum şi paza specializată a exponatelor pe toată durata transportului", a precizat, în comunicat, Adrian Şimon, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.

Potrivit informării, săptămâna viitoare preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, "va avea o întâlnire cu excelenţa sa Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea, în vederea stabilirii ultimelor detalii privind mutarea patrimoniului muzeului şi eliberarea spaţiului din vechea locaţie".

Mutarea efectivă a obiectelor se preconizează pentru ultimul trimestru al anului, potrivit reprezantanţilor CJ Bihor, "până când se va finaliza şi proiectul privind dotarea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor cu mobilier de specialitate".

De altfel, din luna octombrie sunt programate să înceapă şi lucrările de reabilitare a Palatului Baroc cu bani de la Guvernul Ungariei, în urma unui proiect câştigat de Episcopia romano-catolică de Oradea.

De precizat că sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor este deschis parţial publicului cu expoziţii temporare.